155 min.
25 min.
180 min.
Ze wszystkich ciast, które piekę moi przyjaciele najbardziej lubią właśnie babkę czekoladową. Jest miękka i soczysta, a kiedy skosztujesz kawałek, czekolada po prostu rozpływa się w ustach. Mam nadzieję, że ją polubisz tak samo jak my!
Składniki:
- 180 ml mleka
- 60 g masła
- 280 g (2 szkl.) mąki chlebowej
- 250 g (2 szkl.) mąki zwykłej
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 50 g (1/4 szkl.) cukru
- 60 ml (1/4 szkl.) wody
- 1 jajko
- 3/4 łyżeczki soli
- 140 g półsłodkiej czekolady, drobno posiekanej
- 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 65 g (1/3 szkl.) cukru
- 60 g schłodzonego masła
Przygotowanie:
1Podgrzać mleko i roztopić w nim masło w ceramicznej miseczce, wkładając do mikrofalówki na 30 sekund, lub roztopić na kuchence w rondlu. Połączyć mąkę chlebową, 2 szklanki mąki zwykłej, drożdże i 1/4 szklanki cukru. Dodać do suchych składników wodę, mieszaninę z mleka i masła, jajko, sól i dobrze wymieszać.
2Zagnieść ciasto mikserem na niskich obrotach z zainstalowaną łopatką do mieszania ciasta lub zagnieść ręką, aż będzie gładkie i elastyczne, około 15 minut. Jeśli ciasto jest zbyt wilgotne, dodać więcej mąki chlebowej, po dwie łyżki na raz (do 8 łyżek); zbyt dużo mąki może sprawić, że ciasto będzie suche. Przykryć ciasto wilgotną ściereczką i odstawić, żeby podwoiło swoją objętość, na około 1 do 1,5 godziny.
3Podczas, gdy ciasto rośnie, należy przygotować nadzienie czekoladowe i kruszonkę. Aby zrobić nadzienie należy wymieszać razem drobno pokrojoną czekoladę, cynamon i 1/4 szklanki cukru. Pociąć i dodać schłodzone masło. Aby zrobić kruszonkę, należy połączyć cukier puder i 1/4 szklanki mąki zwykłej; pociąć i dodać schłodzone masło, aż mieszanina zacznie przypominać grubą kruszonkę.
4Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ugniesć pięścią ciasto na dno miski i podzielić je na dwie równe części. Uformować z ciasta dwie luźne kulki. Przykryć ciasto wilgotną ściereczką i odstawić na 10 minut.
5Rozwałkować pierwszą porcję na lekko posypanej mąką powierzchni, aby uformować prostokąt o wymiarach 40×10 cm. Posypać połową nadzienia czekoladowego, zrolować tak, żeby powstał długi wałek i docisnąć szczelnie krawędzie. Połączyć końce ciasta, żeby uzyskać formę koła i umieścić stykającą się z ciastem krawędzią do dołu na wyłożonej papierem blaszce. Powtórzyć czynność z drugą częścią ciasta. Nożem do krojenia chleba lub nożycami kuchennymi ponacinać szczeliny w odstępach 2,5 cm wokół całego pierścienia. Przykryć ciasta wilgotnym ręcznikiem i odstawić, aż podwoją swoją objętość, na około 30 minut.
6Rozgrzać piekarnik do 175°C.
7Można posmarować babki białkami z jajek. Następnie posypać kruszonką po wierzchu. Piec babki około 25 minut, obracając blaszki, żeby ciasta równo brązowiały. Wyciągać z piekarnika kiedy babki nabiorą głębokiego złocistego koloru.
Porcja dla:
10 osób