Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
80 min.

Uwielbiam piec tę tartę morelową gdy jest sezon na morele. Dodatek sera ricotta sprawia, że krem migdałowy ma delikatniejszy i bardziej wyrafinowany smak. Bardzo prosty deser, który moja rodzina uwielbia.

Składniki:

  • 1 opakowanie kruchego ciasta
  • 90 g masła o temperaturze pokojowej
  • 75 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 30 g mąki pszennej
  • 100 g mielonych migdałów

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 200 C. Blachę do tarty wyłożyć kruchym ciastem i odkroić jego nadmiar.

2W misce zmiksować masło z cukrem i miodem. Dodać mąkę, mielone migdały, ricottę, jajko i rum. Porządnie wymieszać na gładką masę.

3Wlać krem na ciasto w blasze i wyrównać wierzch szpatułką. Na kremie ułożyć morele (skórką do góry) i delikatnie docisnąć.

4Posypać tartę blanszowanymi migdałami i piec w rozgrzanym piekarniku przez 50 minut.

Porcja dla:

6 osób