Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
50 min.
50 min.
Całkowity czas:
80 min.
80 min.
Uwielbiam piec tę tartę morelową gdy jest sezon na morele. Dodatek sera ricotta sprawia, że krem migdałowy ma delikatniejszy i bardziej wyrafinowany smak. Bardzo prosty deser, który moja rodzina uwielbia.
Składniki:
- 1 opakowanie kruchego ciasta
- 90 g masła o temperaturze pokojowej
- 75 g cukru
- 2 łyżki miodu
- 30 g mąki pszennej
- 100 g mielonych migdałów
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 200 C. Blachę do tarty wyłożyć kruchym ciastem i odkroić jego nadmiar.
2W misce zmiksować masło z cukrem i miodem. Dodać mąkę, mielone migdały, ricottę, jajko i rum. Porządnie wymieszać na gładką masę.
3Wlać krem na ciasto w blasze i wyrównać wierzch szpatułką. Na kremie ułożyć morele (skórką do góry) i delikatnie docisnąć.
4Posypać tartę blanszowanymi migdałami i piec w rozgrzanym piekarniku przez 50 minut.
Porcja dla:
6 osób