15 min.
60 min.
75 min.
Ten keks smakuje wyśmienicie nawet jeśli nie jest już całkiem świeży – wtedy wystarczy go stostować. Ten przepis jest na dwie foremki, a więc ja jednego keksa zawsze zamrażam. Kiedy go piekę nie posypuję do cukrem pudrem.
Składniki:
- 6 jajek
- 400 g drobnego cukru
- 625 g maki pszennej
- 2 łyżek proszku do pieczenia
- 240 ml soku pomarańczowego
- 210 ml oleju roślinnego
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 190 C.
2Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Przesiać połowę mąki i proszek do pieczenia i wmieszać do masy stosując niskie obroty miksera. Wmieszać sok pomarańczowy i olej roślinny. Dodać resztę mąki, także przesianej. Dodać skórkę cytrynową i anyżek i dobrze wymieszać.
3Rodzynki polać wrzątkiem, a następnie docisnąć je ręcznikiem papierowym, aż będą zupełnie suche. W misce wymieszać orzechy z rodzynkami i dodać pozostałą łyżkę mąki. Dodać do mieszaniny i wymieszać całość łyżką.
4Przelać ciasto do dwóch wysmarowanych tłuszczem keksówek i wygładzić wierzch. Piec przez 1 godzinę w rozgrzanym piekarniku. Ciasto jest gotowe gdy wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Jeśli ciasto nie jest jeszcze upieczone w środku, a wierzch już się za bardzo brązowi nalezy je przykryć folią aluminiową i piec jeszcze przez 10 minut.
5Odstawić na 5 minut aby przestygło, a następnie wyjąć z blaszki i odstawić na metalową kratkę aby zupełnie przestygło.
6Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Porcja dla:
24 osób