Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
75 min.

Ten keks smakuje wyśmienicie nawet jeśli nie jest już całkiem świeży – wtedy wystarczy go stostować. Ten przepis jest na dwie foremki, a więc ja jednego keksa zawsze zamrażam. Kiedy go piekę nie posypuję do cukrem pudrem.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 400 g drobnego cukru
  • 625 g maki pszennej
  • 2 łyżek proszku do pieczenia
  • 240 ml soku pomarańczowego
  • 210 ml oleju roślinnego

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 190 C.

2Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Przesiać połowę mąki i proszek do pieczenia i wmieszać do masy stosując niskie obroty miksera. Wmieszać sok pomarańczowy i olej roślinny. Dodać resztę mąki, także przesianej. Dodać skórkę cytrynową i anyżek i dobrze wymieszać.

3Rodzynki polać wrzątkiem, a następnie docisnąć je ręcznikiem papierowym, aż będą zupełnie suche. W misce wymieszać orzechy z rodzynkami i dodać pozostałą łyżkę mąki. Dodać do mieszaniny i wymieszać całość łyżką.

4Przelać ciasto do dwóch wysmarowanych tłuszczem keksówek i wygładzić wierzch. Piec przez 1 godzinę w rozgrzanym piekarniku. Ciasto jest gotowe gdy wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Jeśli ciasto nie jest jeszcze upieczone w środku, a wierzch już się za bardzo brązowi nalezy je przykryć folią aluminiową i piec jeszcze przez 10 minut.

5Odstawić na 5 minut aby przestygło, a następnie wyjąć z blaszki i odstawić na metalową kratkę aby zupełnie przestygło.

6Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Porcja dla:

24 osób