Czas przygotowania:
45 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
60 min.

Mini torciki są doskonałe na niemal każdą okazję! To bardzo efektowny deser, który zachwyci wszystkich wielbicieli truskawkowych deserów… 🙂 a kto ich nie lubi! :))))

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 120 g drobnego cukru
  • 100 g mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1Biszkopt Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia.

2Białka ubij w osobnej misce i delikatnie wymieszaj je z masą żółtkową.

3Ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównaj łyżką. Piecz około 15 minut w temperaturze 180 stopni C.

4Po upieczeniu ciasta, wyciągnij je z piekarnika, ściągnij z blachy i oderwij od papieru (należy to zrobić, gdy ciasto jest jeszcze ciepłe).

5Za pomocą szklanki wycinaj z biszkoptu niewielkie okręgi i odstaw je do ostygnięcia.

6Krem Przygotuj krem: śmietankę ubij z mascarpone i dodaj cukier.

7Na biszkopt wyłóż warstwę kremu, dodaj pokrojone w kostkę truskawki. Nałóż kolejny okrąg z biszkoptu, posmaruj kremem i posyp truskawkami. W taki sposób utwórz 3 piętra deseru.

8Zjedz od razu lub przechowuj w lodówce.

Porcja dla:

10 osób