45 min.
15 min.
60 min.
Mini torciki są doskonałe na niemal każdą okazję! To bardzo efektowny deser, który zachwyci wszystkich wielbicieli truskawkowych deserów… 🙂 a kto ich nie lubi! :))))
Składniki:
- 4 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 120 g drobnego cukru
- 100 g mąki
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1Biszkopt Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia.
2Białka ubij w osobnej misce i delikatnie wymieszaj je z masą żółtkową.
3Ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównaj łyżką. Piecz około 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
4Po upieczeniu ciasta, wyciągnij je z piekarnika, ściągnij z blachy i oderwij od papieru (należy to zrobić, gdy ciasto jest jeszcze ciepłe).
5Za pomocą szklanki wycinaj z biszkoptu niewielkie okręgi i odstaw je do ostygnięcia.
6Krem Przygotuj krem: śmietankę ubij z mascarpone i dodaj cukier.
7Na biszkopt wyłóż warstwę kremu, dodaj pokrojone w kostkę truskawki. Nałóż kolejny okrąg z biszkoptu, posmaruj kremem i posyp truskawkami. W taki sposób utwórz 3 piętra deseru.
8Zjedz od razu lub przechowuj w lodówce.
Porcja dla:
10 osób