Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Wspaniałe i proste ciasto z dodatkiem bananów i kawy rozpuszczalnej. Można je upiec w dużej formie albo w małych foremkach na muffiny.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1/4 szklanki gorącego mleka

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Foremkę natłuścić i oprószyć mąką.

2Mąkę przesiać z proszkiem. Sodę i kawę rozpuścić w gorącym mleku i odstawić do przestygnięcia. Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko i banany, zmiksować. Dodać mleko i wymieszać. Na koniec dodać mąkę i zmiksować dokładnie.

3Ciasto przełożyć do formy i piec przez 30 minut. Sprawdzić wykałaczką czy wetknięta w środek wyjdzie czysta.

Porcja dla:

8 osób