180 min.
25 min.
205 min.
Polano bożonarodzeniowe – czyli rolada biszkoptowa z nadzieniem z białej czekolady. Niebo w gębie!
Składniki:
- 100 g cukru
- 4 jajka
- 120 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżki startej czekolady
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Dużą blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
2Zmiksować jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Przesiać mąkę i wmieszać do jajek. Dodać cynamon i startą czekoladę. Wylać ciasto na blachę i wygładzić.
3Piec przez 10 minut, a następnie zdjąć z blachy i natychmiast zwinąć biszkopt chwytając za krótsze brzegi papieru i zawijając w kierunku drugiego końca. Dzięki temu rolada zachowa swój kształt.
4Krem: zmiksować masło z cukrem pudrem i odstawić.
5W rondelku podgrzać 100 ml śmietany na małym ogniu, ale nie podgrzewać za mocno. Zdjąć z ognia i dodać 150 g białej czekolady w kawałkach. Stopić, mieszając od czasu do czasu, a następnie dodać masę maślaną i dobrze wymieszać.
6Wstawić do zamrażalnika na 5 minut, a następnie zmiksować, aby masa nabrała puszystości. Przykryć i wstawić do lodówki.
7Rozwinąć biszkopt i usunąć papier. Odkroić brzegi ciasta (opcjonalnie) a resztę posmarować kawą. Posypać startą czekoladą z orzechami. Posmarować biszkopt połową kremu, pozostawiając margines bez kremu. Zwinąć roladę.
8Pozostałą połową kremu posmarować roladę po wierzchu. Wstawić do lodówki na 10 minut. Zrobić w kremie wzorki jak na korze drzewa, za pomocą widelca.
9Udekorować ciasto wiórkami czekoladowymi.
Porcja dla:
8 osób