Czas przygotowania:
180 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
205 min.

Polano bożonarodzeniowe – czyli rolada biszkoptowa z nadzieniem z białej czekolady. Niebo w gębie!

Składniki:

  • 100 g cukru
  • 4 jajka
  • 120 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżki startej czekolady

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Dużą blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.

2Zmiksować jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Przesiać mąkę i wmieszać do jajek. Dodać cynamon i startą czekoladę. Wylać ciasto na blachę i wygładzić.

3Piec przez 10 minut, a następnie zdjąć z blachy i natychmiast zwinąć biszkopt chwytając za krótsze brzegi papieru i zawijając w kierunku drugiego końca. Dzięki temu rolada zachowa swój kształt.

4Krem: zmiksować masło z cukrem pudrem i odstawić.

5W rondelku podgrzać 100 ml śmietany na małym ogniu, ale nie podgrzewać za mocno. Zdjąć z ognia i dodać 150 g białej czekolady w kawałkach. Stopić, mieszając od czasu do czasu, a następnie dodać masę maślaną i dobrze wymieszać.

6Wstawić do zamrażalnika na 5 minut, a następnie zmiksować, aby masa nabrała puszystości. Przykryć i wstawić do lodówki.

7Rozwinąć biszkopt i usunąć papier. Odkroić brzegi ciasta (opcjonalnie) a resztę posmarować kawą. Posypać startą czekoladą z orzechami. Posmarować biszkopt połową kremu, pozostawiając margines bez kremu. Zwinąć roladę.

8Pozostałą połową kremu posmarować roladę po wierzchu. Wstawić do lodówki na 10 minut. Zrobić w kremie wzorki jak na korze drzewa, za pomocą widelca.

9Udekorować ciasto wiórkami czekoladowymi.

Porcja dla:

8 osób