Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
410 min.

Fantastyczny śmietanowo-jogurtowy krem z malin między warstwą biszkoptu i na spodzie z kruchego ciasta. Udekorowany serkiem mascarpone i całymi malinami. Do dekoracji można również wykorzystać kostki galaretki malinowej.

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g masła
  • 1 żółtko
  • 50 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oleju

Przygotowanie:

1Ciasto kruche Mąkę przesiać na stolnicę i wysiekać z masłem. Dodać żółtko, cukier i sól, wysiekać. Dodać sok z cytryny i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.

2Biszkopt Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni C. Natłuścić i posypać mąką tortownicę.

3Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielić od żółtek.

4Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodać po jednym żółtku na raz, mieszać, ale już nie ubijać. Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać olej i wymieszać. Przełożyć do przygotowanej formy.

5Piec przez 30 minut. Nie otwierać od razu piekarnika, tylko zostawić biszkopt w środku niech trochę ostygnie, a po 15 minutach uchylić drzwiczki. Wyjąć do całkowitego ostygnięcia.

6Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Ciasto kruche zetrzeć na tarce prosto do tortownicy i piec przez 15 minut.

7Krem 500 g malin zmiksować na mus, a następnie przetrzeć przez sito.

8Mus wymieszać z jogurtem, cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny.

9Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie na 10 minut. Następnie podgrzać, aż się rozpuści. Nie zagotowywać! Przestudzić, a następnie dodać do kremu. Wstawić do lodówki na 15 minut aby zaczął tężeć.

10Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do tężejącego kremu razem z pozostałymi malinami.

11Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Przestudzić.

12Biszkopt przekroić na dwa blaty.

13Tężejącą galaretkę wyłożyć na spód kruchego ciasta.

14Przyłożyć jednym biszkoptem. Drugi biszkopt pokroić na 8 części. Wyłożyć krem na warstwę pierwszego biszkoptu, a na wierzchu ułożyć pokrojony biszkopt. Wstawić do lodówki.

15Śmietanę ubić na sztywno. Dodać łyżkę cukru i serek mascarpone, zmiksować.

16Tort udekorować kremem z serka mascarpone, a na wierzchu ułożyć maliny. Z pozostałej galalaretki można zrobić dodatkową dekorację tortu.

Porcja dla:

20 osób