60 min.
50 min.
410 min.
Fantastyczny śmietanowo-jogurtowy krem z malin między warstwą biszkoptu i na spodzie z kruchego ciasta. Udekorowany serkiem mascarpone i całymi malinami. Do dekoracji można również wykorzystać kostki galaretki malinowej.
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 75 g masła
- 1 żółtko
- 50 g cukru
- 1 szczypta soli
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek oleju
Przygotowanie:
1Ciasto kruche Mąkę przesiać na stolnicę i wysiekać z masłem. Dodać żółtko, cukier i sól, wysiekać. Dodać sok z cytryny i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.
2Biszkopt Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni C. Natłuścić i posypać mąką tortownicę.
3Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielić od żółtek.
4Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodać po jednym żółtku na raz, mieszać, ale już nie ubijać. Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać olej i wymieszać. Przełożyć do przygotowanej formy.
5Piec przez 30 minut. Nie otwierać od razu piekarnika, tylko zostawić biszkopt w środku niech trochę ostygnie, a po 15 minutach uchylić drzwiczki. Wyjąć do całkowitego ostygnięcia.
6Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Ciasto kruche zetrzeć na tarce prosto do tortownicy i piec przez 15 minut.
7Krem 500 g malin zmiksować na mus, a następnie przetrzeć przez sito.
8Mus wymieszać z jogurtem, cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny.
9Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie na 10 minut. Następnie podgrzać, aż się rozpuści. Nie zagotowywać! Przestudzić, a następnie dodać do kremu. Wstawić do lodówki na 15 minut aby zaczął tężeć.
10Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do tężejącego kremu razem z pozostałymi malinami.
11Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Przestudzić.
12Biszkopt przekroić na dwa blaty.
13Tężejącą galaretkę wyłożyć na spód kruchego ciasta.
14Przyłożyć jednym biszkoptem. Drugi biszkopt pokroić na 8 części. Wyłożyć krem na warstwę pierwszego biszkoptu, a na wierzchu ułożyć pokrojony biszkopt. Wstawić do lodówki.
15Śmietanę ubić na sztywno. Dodać łyżkę cukru i serek mascarpone, zmiksować.
16Tort udekorować kremem z serka mascarpone, a na wierzchu ułożyć maliny. Z pozostałej galalaretki można zrobić dodatkową dekorację tortu.
Porcja dla:
20 osób