10 min.
20 min.
30 min.
Clafoutis to klasyczne francuskie ciasto z owocami. Można je przyrządzić zarówno ze świeżych owoców, jak i tych z puszki, więc jest to deser na każdą porę roku. Jeśli brakuje nam czasu na zakupy, można go przygotować z zapasów, które mamy w spiżarni.
Składniki:
- 2 puszki (po 425 g) wiśni w syropie bez pestek
- 2 łyżki brandy
- 75 g mąki
- 55 g brązowego cukru muscovado
- 250 g chudego mleka
- 3 jajka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- cukier puder do posypania (według uznania)
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Osączyć wiśnie, wyłożyć na papier kuchenny i osuszyć.
2Rozłożyć wiśnie równą warstwą w czterech osobnych małych formach do pieczenia o pojemności 300 ml lub innych żaroodpornych naczyniach podobnej wielkości. Pokropić brandy i odstawić.
3Przesiać mąkę do miski i dodać cukier. Mleko zmiksować z jajkami i esencją waniliową, a następnie wlać do mąki i wymieszać na gładkie ciasto.
4Powoli wlać ciasto na owoce. Piec przez 20 minut, aż clafoutis będą lekko ścięte i przyrumienione. Posypać z wierzchu cukrem pudrem i podawać na ciepło.
Porcja dla:
4 osób