Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Clafoutis to klasyczne francuskie ciasto z owocami. Można je przyrządzić zarówno ze świeżych owoców, jak i tych z puszki, więc jest to deser na każdą porę roku. Jeśli brakuje nam czasu na zakupy, można go przygotować z zapasów, które mamy w spiżarni.

Składniki:

  • 2 puszki (po 425 g) wiśni w syropie bez pestek
  • 2 łyżki brandy
  • 75 g mąki
  • 55 g brązowego cukru muscovado
  • 250 g chudego mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • cukier puder do posypania (według uznania)

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Osączyć wiśnie, wyłożyć na papier kuchenny i osuszyć.

2Rozłożyć wiśnie równą warstwą w czterech osobnych małych formach do pieczenia o pojemności 300 ml lub innych żaroodpornych naczyniach podobnej wielkości. Pokropić brandy i odstawić.

3Przesiać mąkę do miski i dodać cukier. Mleko zmiksować z jajkami i esencją waniliową, a następnie wlać do mąki i wymieszać na gładkie ciasto.

4Powoli wlać ciasto na owoce. Piec przez 20 minut, aż clafoutis będą lekko ścięte i przyrumienione. Posypać z wierzchu cukrem pudrem i podawać na ciepło.

Porcja dla:

4 osób