30 min.
60 min.
120 min.
Ten placek jest połączeniem sernika i jabłecznika z kruszonką na wierzchu. Czegóż więcej można chcieć? Ciasto na zewnątrz, a w środku nadzienie ze słodkim serem białym i jabłkami.
Składniki:
- 300 g maki pszennej
- 150 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat rumowy
- 500 g białego sera na sernik
- 30 g masła, stopionego
- 2 łyżki cukru
- 5-7 jabłek
Przygotowanie:
1Mąkę z masłem, cukrem, jajkami, proszkiem do pieczenia i aromatem rumowym wyrobić na ciasto. Przykryć i włożyć do lodówki na 30 minut.
2Rozgrzać piekarnik do 180 C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
3Przygotować nadzienie: w misce wymieszać twaróg z cukrem i masłem na gładką masę. Obrać jabłka i pokroić w drobną kostkę.
4Przygotować kruszonkę: wymieszać mąkę z cukrem, a następnie wmieszać stopione masło.
5Na powierzchni lekko posypanej mąką rozwałkować schłodzone ciasto. Rozłożyć je w przygotowanej blasze.
6Na ciasto wyłożyć masę serową, przykryć jabłkami i posypać mieszaniną na kruszonkę.
7Piec w rozgrzanym piekarniku przez 1 godzinę.
Porcja dla:
16 osób