Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
120 min.

Ten placek jest połączeniem sernika i jabłecznika z kruszonką na wierzchu. Czegóż więcej można chcieć? Ciasto na zewnątrz, a w środku nadzienie ze słodkim serem białym i jabłkami.

Składniki:

  • 300 g maki pszennej
  • 150 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat rumowy
  • 500 g białego sera na sernik
  • 30 g masła, stopionego
  • 2 łyżki cukru
  • 5-7 jabłek

Przygotowanie:

1Mąkę z masłem, cukrem, jajkami, proszkiem do pieczenia i aromatem rumowym wyrobić na ciasto. Przykryć i włożyć do lodówki na 30 minut.

2Rozgrzać piekarnik do 180 C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.

3Przygotować nadzienie: w misce wymieszać twaróg z cukrem i masłem na gładką masę. Obrać jabłka i pokroić w drobną kostkę.

4Przygotować kruszonkę: wymieszać mąkę z cukrem, a następnie wmieszać stopione masło.

5Na powierzchni lekko posypanej mąką rozwałkować schłodzone ciasto. Rozłożyć je w przygotowanej blasze.

6Na ciasto wyłożyć masę serową, przykryć jabłkami i posypać mieszaniną na kruszonkę.

7Piec w rozgrzanym piekarniku przez 1 godzinę.

Porcja dla:

16 osób