90 min.
45 min.
255 min.
Wyjątkowy tort nie tylko na wyjątkowe okazje! Miękki biszkopt czekoladowy przekładany kremem i musem czekoladowym. Palce lizać!
Składniki:
- 6 jajek
- 150 g cukru
- 150 g masła o temperaturze pokojowej
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 2 łyżeczki kakao
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
- 300 g wiśni w syropie
Przygotowanie:
1Biszkopt Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni C. Tortownicę natłuścić i wysypać mąką.
2Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z cukrem. Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać przestudzoną czekoladę, cały czas ucierając. Dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierając.
3Do masy czekoladowej dodać mąkę przesianą z proszkiem, wymieszać. Na końcu połączyć z pianą z białek.
4Ciasto przełożyć do tortownicy i piec przez 45 minut. Odstawić do przestudzenia, a następnie przekroić na 3 blaty.
5Mus W rondelku rozpuścić masło z czekoladą, przestudzić.
6Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z kakao, dodać do masy czekoladowej i zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z masą.
7Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić, a następnie dodać do masy. Wstawić do lodówki aby mus trochę stężał.
8Masa Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodać koniak, aromat i wymieszać.
9Blaty skropić syropem z wiśni. Jeden blat posmarować musem, na wierzch wyłożyć wiśnie i przykryć drugim blatem. Rozsmarować masę waniliową i przykryć trzecim blatem. Całość pokryć polewą, można udekorować wiśniami. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Porcja dla:
16 osób