Czas przygotowania:
90 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
255 min.

Wyjątkowy tort nie tylko na wyjątkowe okazje! Miękki biszkopt czekoladowy przekładany kremem i musem czekoladowym. Palce lizać!

Składniki:

  • 6 jajek
  • 150 g cukru
  • 150 g masła o temperaturze pokojowej
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
  • 300 g wiśni w syropie

Przygotowanie:

1Biszkopt Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni C. Tortownicę natłuścić i wysypać mąką.

2Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z cukrem. Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać przestudzoną czekoladę, cały czas ucierając. Dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierając.

3Do masy czekoladowej dodać mąkę przesianą z proszkiem, wymieszać. Na końcu połączyć z pianą z białek.

4Ciasto przełożyć do tortownicy i piec przez 45 minut. Odstawić do przestudzenia, a następnie przekroić na 3 blaty.

5Mus W rondelku rozpuścić masło z czekoladą, przestudzić.

6Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z kakao, dodać do masy czekoladowej i zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z masą.

7Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić, a następnie dodać do masy. Wstawić do lodówki aby mus trochę stężał.

8Masa Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodać koniak, aromat i wymieszać.

9Blaty skropić syropem z wiśni. Jeden blat posmarować musem, na wierzch wyłożyć wiśnie i przykryć drugim blatem. Rozsmarować masę waniliową i przykryć trzecim blatem. Całość pokryć polewą, można udekorować wiśniami. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

Porcja dla:

16 osób