Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
120 min.

Prosty przepis na tęczowy tort, który na pewno spodoba się wszystkim gościom. Idealny na urodziny dziecka, ale nie tylko!

Składniki:

  • 700 g miękkiego masła
  • 700 g cukru
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 9 jajek
  • 680 g mąki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki soli
  • 120 ml mleka
  • barwniki spożywcze w 6 kolorach, najlepiej w żelu (czerwony, pomarańczowy, żółty, zielony, niebieski, fioletowy)

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 170°C. 6 tortownic o średnicy 20 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.

2Przygotować ciasto: zmiksować masło z cukrem i wanilią, aż powstanie jasna, kremowa masa. Nadal miksując dodawać jajka po jednym na raz, dobrze miksując po każdym dodaniu.

3Do osobnej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodawać stopniowo do ciasta, stale miksując, aż ciasto będzie jednolite.

4Mleko nalać po równo do 6 miseczek. Do każdej miseczki dodać 1 barwnik spożywczy i dobrze wymieszać. Barwniki dodawać po trochu, sprawdzając, czy uzyskany odcień jest odpowiedni.

5Ciasto podzielić na 6 równych części. Można je zważyć, a następnie wagę podzielić na 6 i nakładać po tyle do miseczek z barwnikami, ważąc każdą miseczkę osobno. Dobrze wymieszać każdą porcję ciasta z barwnikami, używając za każdym razem czystej łyżeczki, żeby kolory się nie pomieszały.

6Przelać każdą porcję ciasta do osobnej tortownicy i wyrównać wierzchy.

7Piec przez 20 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czyta. Ostudzić.

8Gdy ciasta zupełnie wystygną, odkroić wierzchy nożem z ząbkami, aby wszystkie warstwy były tej samej grubości i były równe.

9Przygotować krem: miksować masło przez 5 minut, aż będzie puszyste i jasne. Nadal miksując, stopniowo dodawać cukier puder. Na końcu dodać mleko.

10Paterę, na której zamierzamy ułożyć tort, posmarować niewielką ilością kremu. Ułożyć na tym warstwę fioletowego ciasta. Posmarować kremem. Ułożyć niebieską warstwę i znów posmarować kremem. Następnie ułożyć warstwy: zieloną, żółtą, pomarańczową i czerwoną, za każdym razem przekładając kremem.

11Posmarować cienką warstwą kremu wierzch i boki tortu i wstawić do lodówki, aż krem stężeje (na ok. 30 minut).

12Wyjąć tort z lodówki i posmarować resztą kremu. Udekorować wedle upodobania.

Porcja dla:

1 osoby