Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
55 min.
Całkowity czas:
75 min.

Bardzo soczyste ciasto pomarańczowe o wspaniałym smaku cytrusów. Lubię je na zimno, więc przechowuję je w lodówce. Niech was nie odstrasza oliwa z oliwek – pieczenie ciasta na oliwie daje wspaniałe rezultaty, jest zdrowsza niż masło i nie pozostawia „oliwnego” posmaku.

Składniki:

  • 3 czerwone pomarańcze, 2 z nich organiczne
  • 210 g cukru
  • 4 łyżki maślanki
  • 3 jajka
  • 250 g mąki pszennej

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 C. Wysmarować tłuszczem keksówkę.

2Zetrzeć skórkę z dwóch pomarańczy. Wycisnąć sok ze wszystkich trzech.

3Cukier zmiksować w robocie kuchennym wraz ze skórką pomarańczową, aby nabrał cytrusowego smaku.

4Sok pomarańczowy wymieszać z maślanką. Wmieszać cukier, a następnie jajka po jednym na raz. Na koniec wmieszać oliwę.

5Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dobrze wymieszać z mokrymi składnikami.

6Ciasto wlać do przygotowanej keksówki, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 55 minut. Sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest upieczone. Ostudzić na metalowej kratce.

Porcja dla:

1 osoby