20 min.
55 min.
75 min.
Bardzo soczyste ciasto pomarańczowe o wspaniałym smaku cytrusów. Lubię je na zimno, więc przechowuję je w lodówce. Niech was nie odstrasza oliwa z oliwek – pieczenie ciasta na oliwie daje wspaniałe rezultaty, jest zdrowsza niż masło i nie pozostawia „oliwnego” posmaku.
Składniki:
- 3 czerwone pomarańcze, 2 z nich organiczne
- 210 g cukru
- 4 łyżki maślanki
- 3 jajka
- 250 g mąki pszennej
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 C. Wysmarować tłuszczem keksówkę.
2Zetrzeć skórkę z dwóch pomarańczy. Wycisnąć sok ze wszystkich trzech.
3Cukier zmiksować w robocie kuchennym wraz ze skórką pomarańczową, aby nabrał cytrusowego smaku.
4Sok pomarańczowy wymieszać z maślanką. Wmieszać cukier, a następnie jajka po jednym na raz. Na koniec wmieszać oliwę.
5Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dobrze wymieszać z mokrymi składnikami.
6Ciasto wlać do przygotowanej keksówki, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 55 minut. Sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest upieczone. Ostudzić na metalowej kratce.
Porcja dla:
1 osoby