60 min.
35 min.
95 min.
Bardzo dobre kruche ciasto z kremem. Oprócz składników napisanych poniżej potrzebny jest tłuszcz do wysmarowania blaszek i mąka do obsypania foremek.
Składniki:
- 200 g masła
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki tortowej
- 5 jajek
Przygotowanie:
1Ciasto: Rozpuść masło w małym garnku.
2Zagotuj wodę, dodaj do masła.
3Dodaj mąkę i mieszaj energicznie przez 5 minut na wolnym ogniu.
4Ostudź , dodaj jajka i utrzyj.
5Podziel ciasto na 2 części.
6Każdą część osobno wyłóż na natłuszczoną i obsypaną mąką blaszkę o wymiarach 36×34 cm.
7Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz około 35 minut.
8Krem: Ugotuj budyń na mleku (według przepisu na opakowaniu) i ostudź.
9Utrzyj masło, dodaj żółtka, cukier, cukier waniliowy i ostudzony budyń cały czas ucierając.
10Karpatka: Ostudzone placki przełóż kremem, obsyp cukrem pudrem i schłodź w lodówce.
Porcja dla:
1 osoby