Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
95 min.

Bardzo dobre kruche ciasto z kremem. Oprócz składników napisanych poniżej potrzebny jest tłuszcz do wysmarowania blaszek i mąka do obsypania foremek.

Składniki:

  • 200 g masła
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 5 jajek

Przygotowanie:

1Ciasto: Rozpuść masło w małym garnku.

2Zagotuj wodę, dodaj do masła.

3Dodaj mąkę i mieszaj energicznie przez 5 minut na wolnym ogniu.

4Ostudź , dodaj jajka i utrzyj.

5Podziel ciasto na 2 części.

6Każdą część osobno wyłóż na natłuszczoną i obsypaną mąką blaszkę o wymiarach 36×34 cm.

7Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz około 35 minut.

8Krem: Ugotuj budyń na mleku (według przepisu na opakowaniu) i ostudź.

9Utrzyj masło, dodaj żółtka, cukier, cukier waniliowy i ostudzony budyń cały czas ucierając.

10Karpatka: Ostudzone placki przełóż kremem, obsyp cukrem pudrem i schłodź w lodówce.

Porcja dla:

1 osoby