Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
40 min.

Ta polewa z wiśniami idealnie nadaje się do serników na zimno, zwłaszcza serników nowojorskich. Łatwo się ją gotuje a jest pyszna.

Składniki:

  • 600 g (4 szklanki) wydrylowanych wiśni
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 30 g (1/4 szklanki) skrobi kukurydzianej

Przygotowanie:

1Wiśnie włożyć do garnka o grubym dnie, przykryć garnek i podgrzewać, często mieszając, aż zaczną puszczać sok i zaczną lekko wrzeć (10-15 minut).

2Wymieszać dobrze cukier ze skrobią kukurydzianą i dodać do wiśni (zdjąć najpierw garnek z ognia), wymieszać aby nie było grudek. Wstawić garnek na mały ogień, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż polewa zgęstnieje (ok. 2 minuty). Zdjąć z ognia, ostudzić i polewać ciasta i desery!

Porcja dla:

4 osób