Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

Wspaniały sernik nowojorski o kremowej konsystencji. Można go udekorować według upodobania, truskawkami bitą śmietaną, albo roztopioną czekoladą. Palce lizać!

Składniki:

  • 1,5 szklanki (270 g) biszkoptów waniliowych, pokruszonych
  • 1/2 szklanki (60 g) cukru pudru
  • 1/3 szklanki (30 g) gorzkiego kakao
  • 75 g masła o temperaturze pokojowej
  • 2 szklanki (345 g) półsłodkich groszków czekoladowych

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 150 stopni C.

2W dużej misce wymieszać rozkruszone biszkopty z cukrem, kakao i masłem. Wyłożyć mieszankę do tortownicy o średnicy 20 cm, uklepując dobrze na dnie.

3W garnku ustawionym na drugim z gotującą się wodą roztopić czekoladowe groszki na gładką masę.

4Serek zmiksować na puszystą masę, a następnie stopniowo dodawać mleko skondensowane, cały czas miksując. Dodać roztopioną czekoladę, jajka, wanilię. Miksować, aż składniki dobrze się połączą. Masę przełożyć do przygotowanej tortownicy.

5Piec przez 55 minut. Ciasto może się wydawać jeszcze nie wypieczone w środku, ale po ostygnięciu będzie dobre.

Porcja dla:

1 osoby