Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
70 min.

Wspaniały i niezawodny przepis na ciasto z jabłkami z dodatkiem skórki pomarańczowej i soku z pomarańczy. Pyszne!

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 120 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Natłuścić foremkę.

2Jabłka obrać i pokroić w plasterki.

3Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo – po jednym na raz – dodawać jajka. Zmiksować.

4Dodać wanilię, sok pomarańczowy i skórkę, zmiksować.

5Mąkę przesiać z proszkiem i solą. Dodać do masy i wymieszać.

6Ciasto wyłożyć do foremki, na wierzchu ułożyć jabłka.

7Piec przez 45-50 minut.

Porcja dla:

8 osób