Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
50 min.
50 min.
Całkowity czas:
70 min.
70 min.
Wspaniały i niezawodny przepis na ciasto z jabłkami z dodatkiem skórki pomarańczowej i soku z pomarańczy. Pyszne!
Składniki:
- 2 jabłka
- 120 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Natłuścić foremkę.
2Jabłka obrać i pokroić w plasterki.
3Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo – po jednym na raz – dodawać jajka. Zmiksować.
4Dodać wanilię, sok pomarańczowy i skórkę, zmiksować.
5Mąkę przesiać z proszkiem i solą. Dodać do masy i wymieszać.
6Ciasto wyłożyć do foremki, na wierzchu ułożyć jabłka.
7Piec przez 45-50 minut.
Porcja dla:
8 osób