45 min.
20 min.
545 min.
W supermarkecie i delikatesach można dziś kupić różne owoce, o których istnieniu jeszcze parę lat temu nie słyszeliśmy. Jednym z nich jest mango.
Składniki:
- 200 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 60 g cukru
- 1 torebka (16 g) cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
Przygotowanie:
1Zagnieść ciasto z mąki, proszku do pieczenia, soli, masła, 2 łyżek cukru, 1 torebki cukru waniliowego, jajka i 2 łyżek wody. Uformować kulę i chłodzić przez 30 minut. Ciasto rozwałkować i przełożyć do tortownicy. Nagrzać piekarnik do 180°C. Piec przez 15–20 minut. Odstawić do przestudzenia.
2Obrać mango, pokroić w kostkę i wymieszać z sokiem cytrynowym. Odłożyć 12 kostek, resztę rozdrobnić z żółtkami i resztą cukru na purée. Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Podgrzać 3 łyżki soku jabłkowego, rozpuścić w nim żelatynę i dodać z resztą soku jabłkowego do purée. Wymieszać i odstawić w chłodne miejsce.
3Roztopić czekoladę i posmarować ciasto. Ubić 400 g śmietany i wymieszać z purée z mango, gdy zacznie się ścinać. Wyłożyć na ciasto. Odstawić na noc w chłodne miejsce. Ubić 100 g śmietany z torebką cukru waniliowego i wycisnąć z rękawa cukierniczego rozetki na tort. Ozdobić kostkami mango i wiórkami czekoladowymi.
Porcja dla:
12 osób