Czas przygotowania:
45 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
545 min.

W supermarkecie i delikatesach można dziś kupić różne owoce, o których istnieniu jeszcze parę lat temu nie słyszeliśmy. Jednym z nich jest mango.

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 60 g cukru
  • 1 torebka (16 g) cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko

Przygotowanie:

1Zagnieść ciasto z mąki, proszku do pieczenia, soli, masła, 2 łyżek cukru, 1 torebki cukru waniliowego, jajka i 2 łyżek wody. Uformować kulę i chłodzić przez 30 minut. Ciasto rozwałkować i przełożyć do tortownicy. Nagrzać piekarnik do 180°C. Piec przez 15–20 minut. Odstawić do przestudzenia.

2Obrać mango, pokroić w kostkę i wymieszać z sokiem cytrynowym. Odłożyć 12 kostek, resztę rozdrobnić z żółtkami i resztą cukru na purée. Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Podgrzać 3 łyżki soku jabłkowego, rozpuścić w nim żelatynę i dodać z resztą soku jabłkowego do purée. Wymieszać i odstawić w chłodne miejsce.

3Roztopić czekoladę i posmarować ciasto. Ubić 400 g śmietany i wymieszać z purée z mango, gdy zacznie się ścinać. Wyłożyć na ciasto. Odstawić na noc w chłodne miejsce. Ubić 100 g śmietany z torebką cukru waniliowego i wycisnąć z rękawa cukierniczego rozetki na tort. Ozdobić kostkami mango i wiórkami czekoladowymi.

Porcja dla:

12 osób