90 min.
40 min.
130 min.
Spód tortu można upiec już dzień wcześniej, jednak kremem waniliowym i owocami należy go przybrać dopiero na krótko przed podaniem.
Składniki:
- 1 cytryna
- 100 g miękkiego masła
- 50 g brązowego cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki mleka
- 100 g twarogu
- 100 g pełnoziarnistej mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180°C. Natłuścić tortownicę.
2Umyć dokładnie cytrynę i otrzeć z niej skórkę. Masło utrzeć z cukrem i solą na puszystą masę. Dodać 2 łyżki mleka, połowę otartej skórki cytryny i ucierać, dodając stopniowo po jednej łyżce twarogu.
3Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do masy maślano-twarogowej i wymieszać do konsystencji kremu. Przełożyć ciasto do formy i wygładzić powierzchnię. Piec przez 40 minut.
4Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i studzić najpierw przez 10 minut w formie, później wyjąć z formy i odłożyć na podstawkę.
5Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Zagotować w rondelku mleko, cukier, wanilię i resztę skórki cytryny. Zestawić z ognia.
6Rozpuścić zmiękczone listki żelatyny w gorącym mleku. Nalać zimnej wody do miski większej od rondelka, wrzucić kostki lodu i wstawić rondelek, żeby szybko stygł. Mieszać stale zawartość rondelka, aż zacznie wyraźnie gęstnieć.
7Ubić śmietanę na sztywno. Umyć, przebrać i odcedzić owoce. Wymieszać bitą śmietanę z żelującą masą i całość wyłożyć na upieczony spód ciasta, wygładzając powierzchnię. Rozłożyć owoce gęsto na wierzchu.
Porcja dla:
8 osób