Czas przygotowania:
90 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
130 min.

Spód tortu można upiec już dzień wcześniej, jednak kremem waniliowym i owocami należy go przybrać dopiero na krótko przed podaniem.

Składniki:

  • 1 cytryna
  • 100 g miękkiego masła
  • 50 g brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mleka
  • 100 g twarogu
  • 100 g pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180°C. Natłuścić tortownicę.

2Umyć dokładnie cytrynę i otrzeć z niej skórkę. Masło utrzeć z cukrem i solą na puszystą masę. Dodać 2 łyżki mleka, połowę otartej skórki cytryny i ucierać, dodając stopniowo po jednej łyżce twarogu.

3Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do masy maślano-twarogowej i wymieszać do konsystencji kremu. Przełożyć ciasto do formy i wygładzić powierzchnię. Piec przez 40 minut.

4Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i studzić najpierw przez 10 minut w formie, później wyjąć z formy i odłożyć na podstawkę.

5Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Zagotować w rondelku mleko, cukier, wanilię i resztę skórki cytryny. Zestawić z ognia.

6Rozpuścić zmiękczone listki żelatyny w gorącym mleku. Nalać zimnej wody do miski większej od rondelka, wrzucić kostki lodu i wstawić rondelek, żeby szybko stygł. Mieszać stale zawartość rondelka, aż zacznie wyraźnie gęstnieć.

7Ubić śmietanę na sztywno. Umyć, przebrać i odcedzić owoce. Wymieszać bitą śmietanę z żelującą masą i całość wyłożyć na upieczony spód ciasta, wygładzając powierzchnię. Rozłożyć owoce gęsto na wierzchu.

Porcja dla:

8 osób