Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Smaczne i szybkie ciasto, dobre na każdą okazję. Trzy warstwy ciasta przekładane dowolnymi owocami z kompotu i bezą.
Składniki:
- 2 szklanki mąki wrocławskiej
- 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 kostka margaryny
- 3 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić blaszkę.
2Mąkę wrocławską wymieszać z krupczatką, dodać cukier, margarynę, żółtka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na 3 części.
3Jedną część ciasta zetrzeć na tarce bezpośrednio do foremki.
4Drugą część ciasta wymieszać z kakao i zetrzeć wprost na białe ciasto. Na to wyłożyć owoce.
5Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Wyłożyć na owoce.
6Trzecią część ciasta zetrzeć wprost na pianę.
7Piec przez 30-40 minut.
Porcja dla:
12 osób