Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
60 min.

Smaczne i szybkie ciasto, dobre na każdą okazję. Trzy warstwy ciasta przekładane dowolnymi owocami z kompotu i bezą.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki wrocławskiej
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 kostka margaryny
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić blaszkę.

2Mąkę wrocławską wymieszać z krupczatką, dodać cukier, margarynę, żółtka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na 3 części.

3Jedną część ciasta zetrzeć na tarce bezpośrednio do foremki.

4Drugą część ciasta wymieszać z kakao i zetrzeć wprost na białe ciasto. Na to wyłożyć owoce.

5Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Wyłożyć na owoce.

6Trzecią część ciasta zetrzeć wprost na pianę.

7Piec przez 30-40 minut.

Porcja dla:

12 osób