Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
55 min.

Pyszna babka o fantastycznym posmaku orzechowym, którą się bardzo łatwo i szybko piecze. Dzięki gazowanej wodzie mineralnej jest bardzo puszysta. Po wierzchu można ją posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą, choć nie jest to konieczne.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 380 g cukru
  • 125 g czekolady do picia w proszku
  • 250 g zmielonych orzechów laskowych
  • 120 g mąki pszennej

Przygotowanie:

1Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, a następnie dodać czekoladę w proszku i orzechy – wymieszać całość.

2Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie wymieszać to z wodą mineralną i olejem. (Będzie wyglądać jak zupa, ale to normalne!)

3Formę do babki wysmarować masłem. Rozgrzać piekarnik do ok. 200 C.

4Piec ciasto w rozgrzanym piekarniku przez około 45 minut. Sprawdzić wykałaczką, czy jest upieczone.

Porcja dla:

1 osoby