Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Pyszna babka o fantastycznym posmaku orzechowym, którą się bardzo łatwo i szybko piecze. Dzięki gazowanej wodzie mineralnej jest bardzo puszysta. Po wierzchu można ją posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą, choć nie jest to konieczne.
Składniki:
- 5 jajek
- 380 g cukru
- 125 g czekolady do picia w proszku
- 250 g zmielonych orzechów laskowych
- 120 g mąki pszennej
Przygotowanie:
1Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, a następnie dodać czekoladę w proszku i orzechy – wymieszać całość.
2Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie wymieszać to z wodą mineralną i olejem. (Będzie wyglądać jak zupa, ale to normalne!)
3Formę do babki wysmarować masłem. Rozgrzać piekarnik do ok. 200 C.
4Piec ciasto w rozgrzanym piekarniku przez około 45 minut. Sprawdzić wykałaczką, czy jest upieczone.
Porcja dla:
1 osoby