Czas przygotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
105 min.
105 min.
Kolejna wariacja sernikowa: sernik na kruchym spodzie, z warstwą mandarynek i masy serowej, polany gorzką czekoladą.
Składniki:
- 180 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 125 g zimnego masła
- 1 łyżeczka zimnej wody
- 1 żółtko
- 600 g sera białego
- starta skórka z 1 cytryny
- 80 g cukru
- 2 jajka
- 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego
Przygotowanie:
1Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i masło, całość posiekać nożem. Dodać zimną wodę i żółtko, zagnieść i wstawić na 60 minut do lodówki.
2Ser biały utrzeć ze skórką z cytryny. Mieszając dodać cukier, jajka i budyń.
3Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
4Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę wysmarowaną masłem.
5Mandarynki umyć, obrać i podzielić na cząstki.
6Wyłożyć nimi blachę z ciastem, zalać masą serową i piec przez 45 minut.
7Czekoladę roztopić w rondelku i polać nią wystudzony sernik.
Porcja dla:
1 osoby