Czas przygotowania:
45 min.
Całkowity czas:
105 min.

Kolejna wariacja sernikowa: sernik na kruchym spodzie, z warstwą mandarynek i masy serowej, polany gorzką czekoladą.

Składniki:

  • 180 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 125 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka zimnej wody
  • 1 żółtko
  • 600 g sera białego
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 80 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego

Przygotowanie:

1Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i masło, całość posiekać nożem. Dodać zimną wodę i żółtko, zagnieść i wstawić na 60 minut do lodówki.

2Ser biały utrzeć ze skórką z cytryny. Mieszając dodać cukier, jajka i budyń.

3Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

4Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę wysmarowaną masłem.

5Mandarynki umyć, obrać i podzielić na cząstki.

6Wyłożyć nimi blachę z ciastem, zalać masą serową i piec przez 45 minut.

7Czekoladę roztopić w rondelku i polać nią wystudzony sernik.

Porcja dla:

1 osoby