45 min.
90 min.
135 min.
Pyszna tarta na kruchym spodzie z gruszkami i kremem budyniowym. Gruszki gotuje się najpierw z białym winem, a później skrapia amaretto, dzięki czemu mają wspaniały smak. Gruszki nie mogą być twarde, ale też nie aż tak miękkie żeby się rozpadły w gotowaniu.
Składniki:
- 115 g zimnego masła
- szczypta soli
- 275 g mąki pszennej
- 1 budyń śmietankowy
- 40 g cukru
- 500 ml mleka
Przygotowanie:
1Masło posiekać dość drobno. Mąkę, sól i masło zmiksować w malakserze. Dodać łyżkę lodowatej wody i miksować, aż ciasto zbije się w kulę.
2Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami grubej folii aluminiowej lub papieru do pieczenia. Ciasto musi mieć średnicę o 2-3 cm większą niż średnica tortownicy lub formy do tarty. Formę wysmarować masłem, włożyć ciasto, utworzyć brzegi, a wystające ciasto odkroić. Wstawić do zamrażarki.
3Budyń ugotować wg. instrukcji na opakowaniu, dodając 40 g cukru i 500 ml mleka. Odstawić do ostygnięcia.
4Do rondelka włożyć gruszki, dodać 500 ml wody, wino, 100 g cukru i skórkę z cytryny. Doprowadzić do wrzenia i mieszać, aby cukier się rozpuścił.
5Gdy gruszki nieco przestygną, obrać je ze skórki i przekroić na połówki. Wykroić gniazda nasienne. Włożyć z powrotem do rondla i gotować przez 15 minut, odwracając 1-2 razy, aż będzie można je przekłuwać nożem. Odstawić aby ostygły.
6Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
7Gruszki odcedzić i pokroić w cienkie plasterki.
8Na kruchy spód w foremce wyłożyć zimny budyń, a na budyniu ułożyć gruszki, np. zaczynając ślimaczek od środka.
9Amaretto wymieszać z 50 g cukru i skropić tym gruszki. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 35 minut, a następnie zwiększyć temperaturę piekarnika do 190 stopni C i piec jeszcze przez 30-35 minut, aż ciasto się lekko przyrumieni.
10Wyjąć ciasto z piekarnika i studzić przez 5 minut. Następnie odkroić od brzegów foremki i pozostawić, by ciasto całkowicie ostygło. Przechowywać w lodówce, ale wyjąć na 30 minut przed podaniem, aby nie było zimne.
Porcja dla:
1 osoby