Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
45 min.

W każde święta projektuje nowy wzór na domek z piernika. Dzieci uwielbiają pomagać mi w jego dekorowaniu. Z tego przepisu wychodzi jeden domek z piernika.

Składniki:

  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 225 ml melasy
  • 625 g mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka mielonego imbiru

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 190ºC.

2Rozpuścić masło w dużej patelni. Wsypać cukier i wlać melasę. W oddzielnej misce połączyć mąkę, sól, sodę, gałkę muszkatołową i imbir. Stopniowo dodawać na patelnię, w ostatnim etapie dodawania suchej mieszanki użyć rąk do wyrobienia ciasta. Ciasto powinno być sztywne.

3Na powierzchni posypanej mąką rozwałkować ciasto na 1/2 cm grubości i wykroić części domku (4 ściany boczne i dwie części na skośny dach – kliknij tutaj, żeby wydrukować szablon). Upewnij się, aby piernik był równej grubości, bo inaczej można przypalić brzegi piernika podczas, gdy środek ciasta będzie wciąż nieupieczony. Ułożyć ciasto na formach do pieczenia.

4Piec przez 13-15 minut w nagrzanym piekarniku. Przez kilka minut studzić na blasze, a następnie wyłożyć na metalową kratkę, aby piernik całkowicie ostygł.

5Kiedy piernik całkowicie ostygnie należy przygotować lukier, który zcementuje nasz domek. W średniej misce połączyć cukier puder z kamieniem winnym. Dodać białka i ekstrakt waniliowy. Miksować na wysokich obrotach aż lukier będzie odpowiedniej konsystencji podobnej do kleju. Jeśli lukier będzie zbyt wodnisty należy dodać więcej cukru pudru. Przykryć lukier wilogotną szmatką/ręcznikiem, żeby zapobiec wysychaniu lukru podczas sklejania domku.

Porcja dla:

30 osób