30 min.
60 min.
120 min.
Pyszne ciasto na każdą okazję – kakaowiec z dodatkiem wanilii i świeżej gruszki. Smakuje tak wspaniale jak wygląda!
Składniki:
- 1 laska wanilii
- 225 ml mleka
- 180 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g kakao
- 2 łyżki wrzącej wody
- 3 średnie gruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 110 g masła o temperaturze pokojowej
- 150 g cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Natłuścić i oprószyć mąką tortownicę o średnicy 25 cm.
2Laskę wanilii przekroić na pół, włożyć do rondelka i zalać mlekiem. Mleko zagotować, zdjąć z ognia, przykryć i odstawić do przestudzenia. Wydrapać nasiona i wymieszać je z mlekiem.
3Mąkę przesiać z proszkiem i odstawić. Do małego garnuszka wsypać kakao i zalać wrzątkiem, wymieszać na gładko.
4Gruszki obrać i pokroić na ćwiartki, skropić sokiem z cytryny.
5Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać jajka, po jednym na raz, cały czas ucierając. Dodać sól, mieszankę z kakao i mleko z wanilią. Zmiksować.
6Do masy dodać mąkę, wymieszać delikatnie tylko do zawilgotnienia składników. Przełożyć do przygotowanej formy, na wierzchu ułożyć gruszki.
7Masło roztopić w rondelku i dobrze wymieszać z cukrem i cynamonem. Rozprowadzić na gruszkach.
8Piec przez około godzinę. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut, a następnie przełożyć z formy na metalową kratkę do całkowitego przestygnięcia.
9Podawać z gałką lodów waniliowych.
Porcja dla:
8 osób