Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
120 min.

Pyszne ciasto na każdą okazję – kakaowiec z dodatkiem wanilii i świeżej gruszki. Smakuje tak wspaniale jak wygląda!

Składniki:

  • 1 laska wanilii
  • 225 ml mleka
  • 180 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g kakao
  • 2 łyżki wrzącej wody
  • 3 średnie gruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 110 g masła o temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Natłuścić i oprószyć mąką tortownicę o średnicy 25 cm.

2Laskę wanilii przekroić na pół, włożyć do rondelka i zalać mlekiem. Mleko zagotować, zdjąć z ognia, przykryć i odstawić do przestudzenia. Wydrapać nasiona i wymieszać je z mlekiem.

3Mąkę przesiać z proszkiem i odstawić. Do małego garnuszka wsypać kakao i zalać wrzątkiem, wymieszać na gładko.

4Gruszki obrać i pokroić na ćwiartki, skropić sokiem z cytryny.

5Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać jajka, po jednym na raz, cały czas ucierając. Dodać sól, mieszankę z kakao i mleko z wanilią. Zmiksować.

6Do masy dodać mąkę, wymieszać delikatnie tylko do zawilgotnienia składników. Przełożyć do przygotowanej formy, na wierzchu ułożyć gruszki.

7Masło roztopić w rondelku i dobrze wymieszać z cukrem i cynamonem. Rozprowadzić na gruszkach.

8Piec przez około godzinę. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut, a następnie przełożyć z formy na metalową kratkę do całkowitego przestygnięcia.

9Podawać z gałką lodów waniliowych.

Porcja dla:

8 osób