Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
80 min.
Całkowity czas:
100 min.

To mój ulubiony sernik, bo ma kruchy spód i wspaniały smak. Upieczenie go zajmuje nieco czasu, ale warto.

Składniki:

  • 1 szklanka (125 g) przesianej mąki pszennej
  • 1/4 szklanki (50 g) cukru
  • 1 łyżeczka skórki cytrynowej
  • 115 g masła
  • 1 zółtko, roztrzepane
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 550 g serka na sernik (lub serka śmietankowego)
  • 1/8 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 205 stopni C.

2Spód: wymieszać 1 szklankę mąki z 1/4 szklanki cukru i 1 łyżeczką skórki cytrynowej. Dodać posiekane masło i siekać nożem, aż ciasto zacznie przypominać grubą bułkę tartą. Dodać roztrzepane żółtko i 1/4 łyżeczki wanilii. 1/3 ciasta wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm i dobrze docisnąć dłonią. Zdjąć brzegi tortownicy.

3Piec w 205 stopniach C przez 6 minut. Ostudzić, a następnie brzegi tortownicy posmarować masłem i doczepić do spodu. Pozostałym ciastem wyłożyć brzegi tortownicy do wysokości 5 cm, dobrze dociskając je dłonią.

4Masa serowa: rozgrzać piekarnik do 260 stopni C. Wymieszać serek, aby go rozpulchnić, a następnie zmiksować, dodając 1/8 łyżeczki wanilii i 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej.

5Wymieszać 1,5 łyżki mąki z 1/8 łyżeczki soli i pozostałym cukrem. Stopniowo dodawać tę mieszaninę do serka. Dodać jajka i żółtko, dobrze mieszając po każdym dodaniu. Dodać śmietanę i delikatnie wymieszać. Wlać ciasto do przygotowanej tortownicy.

6Piec w 260 stopniach C przez 5 do 8 minut, aż brzegi ciasta się przyrumienią. Zmniejszyć temperaturę do 100 stopni C i piec jeszcze przez 1 godzinę. Wyjąć sernik z piekarnika i odstawić w blaszce na co najmniej 3 godziny. Po tym czasie zdjąć brzegi tortownicy i podawać.

Porcja dla:

12 osób