20 min.
80 min.
100 min.
To mój ulubiony sernik, bo ma kruchy spód i wspaniały smak. Upieczenie go zajmuje nieco czasu, ale warto.
Składniki:
- 1 szklanka (125 g) przesianej mąki pszennej
- 1/4 szklanki (50 g) cukru
- 1 łyżeczka skórki cytrynowej
- 115 g masła
- 1 zółtko, roztrzepane
- 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 550 g serka na sernik (lub serka śmietankowego)
- 1/8 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 205 stopni C.
2Spód: wymieszać 1 szklankę mąki z 1/4 szklanki cukru i 1 łyżeczką skórki cytrynowej. Dodać posiekane masło i siekać nożem, aż ciasto zacznie przypominać grubą bułkę tartą. Dodać roztrzepane żółtko i 1/4 łyżeczki wanilii. 1/3 ciasta wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm i dobrze docisnąć dłonią. Zdjąć brzegi tortownicy.
3Piec w 205 stopniach C przez 6 minut. Ostudzić, a następnie brzegi tortownicy posmarować masłem i doczepić do spodu. Pozostałym ciastem wyłożyć brzegi tortownicy do wysokości 5 cm, dobrze dociskając je dłonią.
4Masa serowa: rozgrzać piekarnik do 260 stopni C. Wymieszać serek, aby go rozpulchnić, a następnie zmiksować, dodając 1/8 łyżeczki wanilii i 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej.
5Wymieszać 1,5 łyżki mąki z 1/8 łyżeczki soli i pozostałym cukrem. Stopniowo dodawać tę mieszaninę do serka. Dodać jajka i żółtko, dobrze mieszając po każdym dodaniu. Dodać śmietanę i delikatnie wymieszać. Wlać ciasto do przygotowanej tortownicy.
6Piec w 260 stopniach C przez 5 do 8 minut, aż brzegi ciasta się przyrumienią. Zmniejszyć temperaturę do 100 stopni C i piec jeszcze przez 1 godzinę. Wyjąć sernik z piekarnika i odstawić w blaszce na co najmniej 3 godziny. Po tym czasie zdjąć brzegi tortownicy i podawać.
Porcja dla:
12 osób