30 min.
40 min.
70 min.
Pysznie mokre i gęste ciasto. Można zmniejszyć ilość oleju do 1/2 szklanki, jeśli ktoś woli bardziej suche ciasto.
Składniki:
- 330 g drobno startej marchewki
- 250 g (2 szkl.) mąki pszennej
- 400 g (2 szkl.) cukru
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
- 4 jajka
- 355 g (1,5 szkl.) oleju roślinnego
- 1¼ łyżeczki aromatu waniliowego
- 240 g rozdrobnionych ananasów w syropie
- 80 g posiekanych orzechów pekan
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką blachę o wymiarach 23×33 cm.
2W dużej misce wymieszać marchewkę z mąką, cukrem, sodą, proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Wmieszać jajka, olej, wanilię, ananasy i orzechy pekan. Nałożyć ciasto łyżką do przygotowanej formy.
3Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 do 40 minut, lub do momentu gdy wykałaczka wetknięta w ciasto wyjdzie czysta. Pozostawić do ostygnięcia.
4Lukier: w średniej misce wymieszać cukier puder z serkiem śmietankowym, masłem lub margaryną i wanilią. Miksować na gładko, a następnie dodać posiekane orzechy pekan. Rozsmarować na ostudzonym cieście.
Porcja dla:
24 osób