Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
70 min.

Pysznie mokre i gęste ciasto. Można zmniejszyć ilość oleju do 1/2 szklanki, jeśli ktoś woli bardziej suche ciasto.

Składniki:

  • 330 g drobno startej marchewki
  • 250 g (2 szkl.) mąki pszennej
  • 400 g (2 szkl.) cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • 4 jajka
  • 355 g (1,5 szkl.) oleju roślinnego
  • 1¼ łyżeczki aromatu waniliowego
  • 240 g rozdrobnionych ananasów w syropie
  • 80 g posiekanych orzechów pekan

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką blachę o wymiarach 23×33 cm.

2W dużej misce wymieszać marchewkę z mąką, cukrem, sodą, proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Wmieszać jajka, olej, wanilię, ananasy i orzechy pekan. Nałożyć ciasto łyżką do przygotowanej formy.

3Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 do 40 minut, lub do momentu gdy wykałaczka wetknięta w ciasto wyjdzie czysta. Pozostawić do ostygnięcia.

4Lukier: w średniej misce wymieszać cukier puder z serkiem śmietankowym, masłem lub margaryną i wanilią. Miksować na gładko, a następnie dodać posiekane orzechy pekan. Rozsmarować na ostudzonym cieście.

Porcja dla:

24 osób