20 min.
80 min.
100 min.
Wyśmienity sernik czekoladowy. Nadaje się na każdą okazję. Likier irlandzki i odrobina wódeczki nadają sernikowi wspaniały smak i aromat. Polecam.
Składniki:
- 170 g (1,5 szkl.) pokruszonych kruchych ciastek czekoladowych
- 40 g (1/3 szkl.) cukru pudru
- 30 g (1/3 szkl.) gorzkiego kakao
- 55 g masła
- 670 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
- 250 g (1 i 1/4 szkl.) cukru
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 175°C. W dużej misce wymieszać pokruszone ciastka, cukier puder i 1/3 szkl. kakao. Dodać roztopione masło i dobrze wszystko wymieszać. Wyłożyć i lekko uklepać na dnie tortownicy o średnicy 27 cm. Piec w nagrzanym piekarniku przez 10 minut. Odstawić. Zwiększyć temperaturę piekarnika do 230°C.
2W dużej misce połączyć serek śmietankowy, cukier, 1/4 szkl. kakao i mąkę. Ubijać mikserem na średnich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Dodawać po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym dodaniu. Dodać serek śmietankowy, likier i wódkę i mieszać na niskich obrotach. Wylać masę na upieczone kruche ciasto.
3Piec w temperaturze 230°C przez 10 minut. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 120°C i piec przez kolejne 60 minut.
4Odseparować ciasto od ścianki foremki za pomocą noża. Ostudzić, a następnie wyjąć z tortownicy. Schłodzić w lodówce przed podaniem. Jeśli sernik popęka na wierzchu można polać ciasto ulubioną polewą czekoladową.
Porcja dla:
12 osób