30 min.
40 min.
70 min.
Pyszny sernik z polewą czekoladową. To mój stary, ukraiński przepis. Najlepiej użyć tłustego twarogu i dobrze go zmielić, wtedy sernik będzie bardziej puszysty.
Składniki:
- 400 g tłustego twarogu (zmielonego)
- 100 g miękkiego masła
- 4 łyżki kaszy manny
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- skórka z 1 cytryny
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
2Ser przemielić 3 razy lub przetrzeć przez sito. Zmiksować ser z miękkim masłem. Dodać kaszę mannę, rodzynki, cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Wymieszać i odstawić.
3Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
4Mieszając, stopniowo dodawać do sera żółtka, a następnie białka – mieszać bardzo delikatnie, żeby masa nie opadła za bardzo. Mieszać łyżką ruchami z góry na dół.
5Przelać ciasto do keksówki lub innej niedużej prostokątnej blaszki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piec przez około godzinę. Upieczony sernik wyjąć z piekarnika, ostudzić w blaszce, a następnie odwrócić blaszkę od góry nogami i wyjąć ciasto.
6Czekoladę stopić, dodać śmietanę i polać ostudzony sernik.
Porcja dla:
6 osób