Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
70 min.

Pyszny sernik z polewą czekoladową. To mój stary, ukraiński przepis. Najlepiej użyć tłustego twarogu i dobrze go zmielić, wtedy sernik będzie bardziej puszysty.

Składniki:

  • 400 g tłustego twarogu (zmielonego)
  • 100 g miękkiego masła
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • skórka z 1 cytryny
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

2Ser przemielić 3 razy lub przetrzeć przez sito. Zmiksować ser z miękkim masłem. Dodać kaszę mannę, rodzynki, cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Wymieszać i odstawić.

3Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

4Mieszając, stopniowo dodawać do sera żółtka, a następnie białka – mieszać bardzo delikatnie, żeby masa nie opadła za bardzo. Mieszać łyżką ruchami z góry na dół.

5Przelać ciasto do keksówki lub innej niedużej prostokątnej blaszki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piec przez około godzinę. Upieczony sernik wyjąć z piekarnika, ostudzić w blaszce, a następnie odwrócić blaszkę od góry nogami i wyjąć ciasto.

6Czekoladę stopić, dodać śmietanę i polać ostudzony sernik.

Porcja dla:

6 osób