Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
15 min.
15 min.
To tiramisu jest pyszne! Znajoma kiedyś mnie nim poczęstowała i dała mi swój sekretny przepis, ale ja po prostu nie mogłam go zatrzymać tylko dla siebie!
Składniki:
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka drobnego cukru
- 230 g serka mascarpone
- 3 jajka, oddzielić białka od żółtek
- 30 podłużnych biszkoptów
- 3 łyżki drobnego cukru
- 250 g rozgniecionych malin + 20 świeżych malin do dekoracji
Przygotowanie:
1W miseczce wymieszać łyżkę soku z cytryny z 1 łyżką wody i 1 łyżką cukru.
2W osobnej misce wymieszać na gładką masę mascarpone z żółtkami i 3 łyżkami cukru.
3Białka ubić na sztywno, a następnie wmieszać do masy z mascarpone.
4Biszkopty zanurzać do 2/3 wysokości w soku cytrynowym z cukrem. Układać je mokrą stroną ku górze (suchą do dołu) w prostokątnym szklanym naczyniu.
5Na biszkoptach ułożyć warstwę zgniecionych malin, a następnie warstwę masy z mascarpone, znów warstwę z namaczanych biszkoptów i na koniec warstwę z mascarpone.
6Przed podaniem udekorować świeżymi malinami.
Porcja dla:
8 osób