Czas przygotowania:
15 min.
Całkowity czas:
15 min.

To tiramisu jest pyszne! Znajoma kiedyś mnie nim poczęstowała i dała mi swój sekretny przepis, ale ja po prostu nie mogłam go zatrzymać tylko dla siebie!

Składniki:

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 230 g serka mascarpone
  • 3 jajka, oddzielić białka od żółtek
  • 30 podłużnych biszkoptów
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 250 g rozgniecionych malin + 20 świeżych malin do dekoracji

Przygotowanie:

1W miseczce wymieszać łyżkę soku z cytryny z 1 łyżką wody i 1 łyżką cukru.

2W osobnej misce wymieszać na gładką masę mascarpone z żółtkami i 3 łyżkami cukru.

3Białka ubić na sztywno, a następnie wmieszać do masy z mascarpone.

4Biszkopty zanurzać do 2/3 wysokości w soku cytrynowym z cukrem. Układać je mokrą stroną ku górze (suchą do dołu) w prostokątnym szklanym naczyniu.

5Na biszkoptach ułożyć warstwę zgniecionych malin, a następnie warstwę masy z mascarpone, znów warstwę z namaczanych biszkoptów i na koniec warstwę z mascarpone.

6Przed podaniem udekorować świeżymi malinami.

Porcja dla:

8 osób