Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
75 min.
Całkowity czas:
700 min.

Smaczny, delikatny, kwaskowaty w smaku sernik ze skórką cytrynową i kokosem!

Składniki:

  • 1 paczka (200g) pokruszonych ciastek zbożowych (u mnie Krakuski)
  • 50 g roztopionego masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 700 g sera z wiaderka (u mnie Piątnica)
  • 200 g śmietany 18%
  • 50 ml soku z cytryny
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (u mnie cytrynowy)

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 160°C.

2Ciasteczka i roztopione masło zmielić w blenderze, masę przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać wierzch ręką.

3Jajka zmiksować z cukrem (około 5 minut).

4Do osobnej misy wyłożyć ser, zmiksować go ze śmietaną.

5Do masy serowej dodać masę jajeczną, mieszając mikserem na małych obrotach. Powoli wsypywać proszek budyniowy i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać.

6Masę wylać na spód i piec w temperaturze 160°C przez godzinę.

7Pod koniec pieczenia trzepaczką wymieszać składniki na polewę śmietanową. Wyjąć sernik i rozprowadzić równo na wierzchu.

8Włożyć z powrotem do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i zostawić sernik w środku (nie otwierając drzwiczek piekarnika) do ostygnięcia. Następnie schładzać sernik w lodówce najlepiej całą noc.

Porcja dla:

1 osoby