25 min.
75 min.
700 min.
Smaczny, delikatny, kwaskowaty w smaku sernik ze skórką cytrynową i kokosem!
Składniki:
- 1 paczka (200g) pokruszonych ciastek zbożowych (u mnie Krakuski)
- 50 g roztopionego masła
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 700 g sera z wiaderka (u mnie Piątnica)
- 200 g śmietany 18%
- 50 ml soku z cytryny
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (u mnie cytrynowy)
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 160°C.
2Ciasteczka i roztopione masło zmielić w blenderze, masę przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać wierzch ręką.
3Jajka zmiksować z cukrem (około 5 minut).
4Do osobnej misy wyłożyć ser, zmiksować go ze śmietaną.
5Do masy serowej dodać masę jajeczną, mieszając mikserem na małych obrotach. Powoli wsypywać proszek budyniowy i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać.
6Masę wylać na spód i piec w temperaturze 160°C przez godzinę.
7Pod koniec pieczenia trzepaczką wymieszać składniki na polewę śmietanową. Wyjąć sernik i rozprowadzić równo na wierzchu.
8Włożyć z powrotem do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i zostawić sernik w środku (nie otwierając drzwiczek piekarnika) do ostygnięcia. Następnie schładzać sernik w lodówce najlepiej całą noc.
Porcja dla:
1 osoby