60 min.
50 min.
110 min.
Słodka przyjemność na deser.
Składniki:
- 15 dag margaryny
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki miodu sztucznego
- 1 jajko
- 1 op. cukru waniliowego
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1Kruche ciasto Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
2Na stolnicę wyłóż pokrojoną na kawałki margarynę. Dodaj 2 szklanki mąki, 1 łyżeczkę sody, 6 łyżek cukru, 2 łyżki miodu, 1 jajko oraz i cukier waniliowy i zagnieć kruche ciasto. Podziel na 2 części. Każdą wyłóż dno okrągłej formy i piecz oddzielnie nie dłużej niż 20 minut. Po wystygnięciu wyjmij z blachy.
3Biszkopt Wyrób ciasto biszkoptowe. Ubij 4 białka ze szklanką cukru i ubijaj 2 minuty. Wlej 2 łyżki wody, dodaj żółtka i po 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej i pszennej wymieszanej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Ciasto biszkoptowe piecz od razu po zrobieniu około 30 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni C.
4Masa budyniowa 1/4 szklanki mleka wymieszaj z 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej. Mleko zagotuj z pozostałym cukrem (6 łyżek) i masłem. Dodaj pozostałą mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mlekiem i ugotuj budyń. Powstałą masę budyniową pozostaw w ciepłej kuchence.
5Polewę czekoladową przygotuj zgodnie z instrukcją.
6Sposób złożenia ciasta Gotowe, upieczone ciasta przekładamy masą budyniową. Najpierw na kruche ciasto wyłóż ciepłą jeszcze masę budyniową i dokładnie rozprowadź ją łopatką. Przykryj ją ciastem biszkoptowym, lekko je dociskając. Na biszkopt tak samo wyłóż masę budyniową. Następnie połóż drugie kruche ciasto.
7Tak ułożone warstwy ciasta i masy lekko dociśnij. Tort oblej rozpuszczoną polewą czekoladową.
Porcja dla:
1 osoby