30 min.
60 min.
90 min.
To wilgotne, lekkie ciasto „miód malina” pasuje na deser lub na śniadanie. Cały dom będzie pachniał po prostu cudownie, kiedy ciasto będzie się piekło i stygło. Przepis można łatwo podwoić.
Składniki:
- 125 g świeżych malin
- 3 łyżki cukru brązowego
- 125 g (1 szklanka) mąki pszennej
- 65 g (1/3 szklanki) cukru białego
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/8 łyżeczki soli
- 115 g (1/2 szklanki) kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 175°C. Okrągłą blachę o średnicy 20 cm spryskać tłuszczem w sprayu.
2W miseczce wymieszać maliny z brązowym cukrem. Odstawić.
3W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem, sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać śmietanę z masłem lub margaryną, 1 łyżeczką wanilii i jajkiem, a następnie dodać do mieszanki mącznej. Wymieszać. Wyłożyć łyżką 2/3 ciasta do przygotowanej blachy. Na cieście równomiernie rozłożyć maliny z cukrem. Na wierzch wyłożyć pozostałe ciasto. Posypać migdałami.
4Piec przez 40 minut lub do momentu, aż wykałaczka wetknięta w środek ciasta będzie czysta. Odstawić ciasto na 10 minut na metalową podstawkę, aby ostygło.
5Wymieszać dobrze cukier puder z mlekiem i 1/4 łyżeczki wanilii. Skropić tą polewą ciasto. Podawać ciepłe lub o temperaturze pokojowej.
Porcja dla:
10 osób