30 min.
60 min.
330 min.
Czekoladowy sernik z karmelem na spodzie z ciasteczek. Można go udekorować bitą śmietaną, posiekanymi orzechami i wiśniami maraschino.
Składniki:
- 2 szklanki (350 g) pokruszonych waniliowych ciasteczek
- 2 łyżki masła, stopionego
- 400 g karmelków
- 1 puszka (140 g) skondensowanego niesłodzonego mleka
- 1 szklanka (120 g) posiekanych orzechów pekan
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. W dużej misce wymieszać pokruszone ciasteczka ze stopionym masłem. Wyłożyć tę masę na dno 23-cm tortownicy i uklepać dłonią.
2W rondelku o grubym dnie, na małym ogniu stopić karmelki w skondensowanym mleku. Często mieszać i podgrzewać, aż masa będzie gładka. Wlać karmel na przygotowany spód i posypać posiekanymi orzechami pekan.
3W dużej misce wymieszać serek śmietankowy z cukrem i wanilią. Miksować, aż masa będzie gładka. Dodać jajka, po jednym na raz, dobrze miksując po każdym dodaniu. Stopić czekoladę i dodać do masy serowej. Wlać całość na orzechy pekan.
4Piec w rozgrzanym piekarniku przez 40 do 50 minut, aż masa serowa się zetnie. Okroić brzegi sernika od tortownicy, ale nie zdejmować brzegu, aż ciasto całkowicie ostygnie. W innym przypadku wierzch może popękać. Wstawić do lodówki na 4 godziny lub na noc.
Porcja dla:
16 osób