Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Moja mama piekła ten murzynek w ciężkich czasach. Bez dodatku jaj i nabiału, ale jest w nim majonez (nie czuć go w smaku, oczywiście!)

Składniki:

  • 375 g (3 szklanki) mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 300 g (1,5 szklanki) cukru
  • 355 ml (1,5 szklanki) majonezu
  • 30 g (1/3 szklanki) gorzkiego kakao
  • 355 ml (1,5 szklanki) wody
  • 2,25 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 175°C. Lekko wysmarować tłuszczem dwie tortownice o średnicy 23 cm.

2W dużej misce wymieszać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i cukrem. Stale mieszając, dodać majonez. Stopniowo dodawać wodę i wanilię, mieszając, aż wszystko się dobrze połączy. Wlać ciasto do przygotowanych blach.

3Piec w temperaturze 175°C przez 30 minut. Ostudzić, wyjąć z blach i polać swoją ulubioną polewą czekoladową.

Porcja dla:

24 osób