Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
55 min.
Całkowity czas:
70 min.

Moi znajomi byliby ogromnie zawiedzeni, gdybym nie upiekła tego sernika na naszą coroczną majówkę. Lepiej go przygotować dzień wcześniej, bo musi się chłodzić w lodówce przez co najmniej 8 godzin.

Składniki:

  • 350 g serka śmietankowego
  • 1/2 szklanki (100 g) cukru
  • 3 jajka o temperaturze pokojowej
  • 85 g mlecznej czekolady, posiekanej
  • 7 łyżek śmietany kremówki (36 %)
  • 2 łyżki likieru kawowego
  • 1/2 szklanki (120 ml) ubitej śmietany
  • 14 g półsłodkiej czekolady, startej

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 150 stopni C.

2W dużej misce wymieszać serek śmietankowy z cukrem. Miksując, dodawać jajka, po jednym na raz. Dodać 3 łyżki bitej śmietany i likier kawowy. Wymieszać. Wlać masę do okrągłego, szklanego naczynia żaroodpornego o średnicy 20 cm.

3W małym rondelku stopić czekoladę z pozostałymi 4 łyżkami bitej śmietany.

4Polać tym masę w naczyniu robiąc na jej powierzchni spiralne wzorki. Lekko wymieszać ostrzem noża, aby powstał wzór marmurka. Wstawić naczynie do większego. Do większego naczynia wlać wodę do połowy wysokości mniejszego naczynia.

5Piec około 55 minut, aż sernik będzie na środku dość sztywny. Całkowicie ostudzić, a następnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc. Udekorować bitą śmietaną wyciśniętą z woreczka dekoratorskiego wzdłuż brzegów ciasta.

Porcja dla:

10 osób