Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

To ciasto po upieczeniu smaruje się masłem z cukrem i cynamonem i je jeszcze ciepłe. Jeśli uda nam się uratować przynajmniej kawałek, będziemy mieli okazję się przekonać, że zimne także jest pyszne.

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła
  • duża szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 3 duże jajka
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 190°C. Nasmarować tortownicę masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia

2100 g masła zmiksować z solą i cukrem na puszystą masę.

3Pojedynczo dodawać jajka i mieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Nadal mieszając, dodać sułtanki i mleko.

4Wyłożyć ciasto do formy i wygładzić powierzchnię. Piec przez 15–20 minut, aż podrośnie, stwardnieje i będzie miało złotobrązową barwę.

5Przygotować mieszaninę do smarowania ciasta. Dokładnie wymieszać resztę masła z brązowym cukrem i cynamonem.

6Wyjąć gotowe ciasto z piekarnika i natychmiast posmarować przygotowaną mieszaniną. Poczekać, aż wsiąknie, następnie wyjąć ciasto z formy, pokroić na porcje i podawać jeszcze ciepłe.

Porcja dla:

10 osób