20 min.
20 min.
40 min.
To ciasto po upieczeniu smaruje się masłem z cukrem i cynamonem i je jeszcze ciepłe. Jeśli uda nam się uratować przynajmniej kawałek, będziemy mieli okazję się przekonać, że zimne także jest pyszne.
Składniki:
- 150 g miękkiego masła
- duża szczypta soli
- 100 g cukru
- 3 duże jajka
- 200 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 190°C. Nasmarować tortownicę masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia
2100 g masła zmiksować z solą i cukrem na puszystą masę.
3Pojedynczo dodawać jajka i mieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Nadal mieszając, dodać sułtanki i mleko.
4Wyłożyć ciasto do formy i wygładzić powierzchnię. Piec przez 15–20 minut, aż podrośnie, stwardnieje i będzie miało złotobrązową barwę.
5Przygotować mieszaninę do smarowania ciasta. Dokładnie wymieszać resztę masła z brązowym cukrem i cynamonem.
6Wyjąć gotowe ciasto z piekarnika i natychmiast posmarować przygotowaną mieszaniną. Poczekać, aż wsiąknie, następnie wyjąć ciasto z formy, pokroić na porcje i podawać jeszcze ciepłe.
Porcja dla:
10 osób