40 min.
60 min.
220 min.
Coś dla amatorów ciast z wiórkami kokosowymi. Dwie warstwy ciasta kokosowego przełożone pysznym kremem z odrobiną koniaku.
Składniki:
- 150 g cukru pudru
- 3 białka
- 150 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki mleka
- 150 g cukru pudru
- 3 jajka
- 150 g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
1Biszkopt I Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni C. Tortownicę wyłożyć pergaminem i natłuścić.
2Cukier ubić z białkami na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z wiórkami i mlekiem. Przełożyć do tortownicy. Piec przez 30 minut na złoty kolor.
3Biszkopt II Cukier ubić z jajkami. Dodać wiórki kokosowe i zmiksować. Przełożyć do wyłożonej pergaminem tortownicy. Piec przez 30 minut.
4Krem Masło utrzeć na puszystą masę.
5Jajka ubić na parze, stopniowo dodając cukier, aż piana będzie jasna i sztywna. Powoli dodawać do masła, cały czas ucierając, aż powstanie jednolity krem. Dodać koniak i sok z cytryny, dobrze wymieszać.
6Kokosowe blaty przełożyć kremem, posmarować również wierzch i boki. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Porcja dla:
20 osób