Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
220 min.

Coś dla amatorów ciast z wiórkami kokosowymi. Dwie warstwy ciasta kokosowego przełożone pysznym kremem z odrobiną koniaku.

Składniki:

  • 150 g cukru pudru
  • 3 białka
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mleka
  • 150 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 150 g wiórków kokosowych

Przygotowanie:

1Biszkopt I Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni C. Tortownicę wyłożyć pergaminem i natłuścić.

2Cukier ubić z białkami na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z wiórkami i mlekiem. Przełożyć do tortownicy. Piec przez 30 minut na złoty kolor.

3Biszkopt II Cukier ubić z jajkami. Dodać wiórki kokosowe i zmiksować. Przełożyć do wyłożonej pergaminem tortownicy. Piec przez 30 minut.

4Krem Masło utrzeć na puszystą masę.

5Jajka ubić na parze, stopniowo dodając cukier, aż piana będzie jasna i sztywna. Powoli dodawać do masła, cały czas ucierając, aż powstanie jednolity krem. Dodać koniak i sok z cytryny, dobrze wymieszać.

6Kokosowe blaty przełożyć kremem, posmarować również wierzch i boki. Odstawić do lodówki na kilka godzin.

Porcja dla:

20 osób