30 min.
60 min.
90 min.
Jest to wynalazek niemiecki. Podobno w Polsce pierwszy sękacz upieczono w okolicach Sejn dla królowej Bony. Potem przez wiele lat sękacze były ozdobą wielkanocnych stołów. Dziś niewiele osób pamięta o niemieckim rodowodzie, a ciasto, nazywane również dziadem, jest uważane za specjał suwalski.
Składniki:
- 5 jajek
- 100 g cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 100 g miękkiego masła i jeszcze trochę do nasmarowania formy
- 50 g mąki
- 50 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- tarta bułka do posypania formy
Przygotowanie:
1Oddzielić żółtka od białek. Ubijać żółtka, cukier, cukier waniliowy i skórkę cytrynową na jasną, puszystą masę tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodać masło i ubijać nadal, aby powstał dość gęsty krem.
2Nagrzać piekarnik do 150°C z włączonym grzaniem dolnym (bez termoobiegu). Nasmarować formę masłem i posypać wewnątrz bułką tartą. Ubić białka z solą na sztywną pianę, wyłożyć ją na ciasto i ostrożnie wymieszać dużą trzepaczką do piany.
3Na dno formy wyłożyć 2–3 łyżki ciasta i rozprowadzić je równomiernie szerokim pędzlem kuchennym lub łopatką do ciasta. Piec w piekarniku przy grzaniu dolnym przez 3–5 minut, aż ciasto lekko zbrązowieje.
4Na wierzchu pierwszej warstwy rozsmarować drugą. Znów upiec ją w piekarniku, teraz już włączając grzanie górne. Jeśli to konieczne, na dolne półki piekarnika wsunąć puste blachy do pieczenia, żeby osłabić działanie grzania dolnego.
5Upiec kolejno w ten sam sposób 10–12 warstw. Wyjąć ciasto z piekarnika, ostrożnie wyłożyć z formy i ostudzić na drucianej podstawce. Jeśli ciasto ma być podawane w postaci małych ciasteczek w polewie czekoladowej, należy je teraz pokroić najpierw na kliny (od środka ku brzegowi), a potem na około 40 jeszcze mniejszych kawałków.
6Przygotować polewę czekoladową. Należy najpierw połamać czekoladę na kawałki. Włożyć je do metalowej miski i stopić, zanurzając jej dno w większym naczyniu z gorącą wodą. Dodać, stale mieszając, 125 ml gorącej wody, cukier na polewę i rum. Nadal intensywnie mieszać, aż powstanie jednorodny krem.
7Ochłodzić polewę. Jeśli będzie zbyt twarda, dodać 1 łyżkę masła i jeszcze raz podgrzać. Dzięki temu stanie się bardziej plastyczna i płynna.
8Pokryć ciasto polewą. Jeśli zostało pokrojone na kawałki, należy je całe zanurzać, odkładać na drucianą podstawkę i chłodzić, żeby polewa się zestaliła.
Porcja dla:
1 osoby