Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
06 min.
Całkowity czas:
21 min.

Bardzo szybkie ciasto na podwieczorek. Jego przyrządzenie nie zabierze więcej czasu niż wyprawa do sklepu. Doskonałe szczegónie w lecie, kiedy nie chcesz rozgrzewać piekarnika.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki posiekanych suszonych moreli lub rodzynek

Przygotowanie:

1W misce zmiksować jajka z cukrem. Dodać śmietanę, mąkę i proszek, zmiksować. Ciasto podzielić na pół.

2Do jednej połowy dodać kakao i wymieszać. Do drugiej dodać wanilię i rodzynki, wymieszać.

3Natłuścić foremkę (najlepiej silikonową), którą można mikrofalować. Posypać bułką tartą.

4Wyłożyć jedną część ciasta i przykryć drugą. Delikatnie wymieszać kolistym ruchem aby uzyskać wzór marmurkowy.

5Formę wstawić do mikrofalówki i mikrofalować przez 6 minut. Czas zależy od ustawień mikrofalówki.

6Odstawić do przestygnięcia.

7Wszystkie składniki polewy wymieszać i udekorować nią przestygnięte ciasto.

Porcja dla:

10 osób