15 min.
06 min.
21 min.
Bardzo szybkie ciasto na podwieczorek. Jego przyrządzenie nie zabierze więcej czasu niż wyprawa do sklepu. Doskonałe szczegónie w lecie, kiedy nie chcesz rozgrzewać piekarnika.
Składniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 250 g kwaśnej śmietany
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 4 łyżki posiekanych suszonych moreli lub rodzynek
Przygotowanie:
1W misce zmiksować jajka z cukrem. Dodać śmietanę, mąkę i proszek, zmiksować. Ciasto podzielić na pół.
2Do jednej połowy dodać kakao i wymieszać. Do drugiej dodać wanilię i rodzynki, wymieszać.
3Natłuścić foremkę (najlepiej silikonową), którą można mikrofalować. Posypać bułką tartą.
4Wyłożyć jedną część ciasta i przykryć drugą. Delikatnie wymieszać kolistym ruchem aby uzyskać wzór marmurkowy.
5Formę wstawić do mikrofalówki i mikrofalować przez 6 minut. Czas zależy od ustawień mikrofalówki.
6Odstawić do przestygnięcia.
7Wszystkie składniki polewy wymieszać i udekorować nią przestygnięte ciasto.
Porcja dla:
10 osób