20 min.
40 min.
60 min.
Ta quiche brokułowa jest doskonała na obiad i bardzo łatwo się ją piecze. Można do niej użyć dowolnego sera: gruyere, cheddara, fetę, ementalera – wszystkie będą pyszne. Podawać z zieloną sałatą.
Składniki:
- 1 opakowanie kruchego ciasta, rozwałkowane (lub rozwinięte)
- 1 brokuł
- 4 jajka
- 200 ml creme fraiche
- 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 C. Rozwałkować lub rozwinąć ciasto i wyłożyć nim formę do tarty lub naczynie żaroodporne. Ponakłuwać ciasto widelcem, a następnie przykryć papierem do pieczenia. Na wierzch wysypać suchy groch i piec przez 10 minut. Usunąć papier i groch. Piekarnik pozostawić włączony.
2Brokuła pokroić na małe różyczki. Blanszować przez 5 minut we wrzącej, osolonej wodzie.
3W misce roztrzepać jajka z creme fraiche. Doprawić solą, pieprzem, gałką, tymiankiem i bazylią. Dodać ser i dobrze wymieszać. Brokuła ułożyć na podpieczonym cieście, polać masą jajeczną i piec przez 30 minut.
Porcja dla:
6 osób