Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

Ta quiche brokułowa jest doskonała na obiad i bardzo łatwo się ją piecze. Można do niej użyć dowolnego sera: gruyere, cheddara, fetę, ementalera – wszystkie będą pyszne. Podawać z zieloną sałatą.

Składniki:

  • 1 opakowanie kruchego ciasta, rozwałkowane (lub rozwinięte)
  • 1 brokuł
  • 4 jajka
  • 200 ml creme fraiche
  • 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 C. Rozwałkować lub rozwinąć ciasto i wyłożyć nim formę do tarty lub naczynie żaroodporne. Ponakłuwać ciasto widelcem, a następnie przykryć papierem do pieczenia. Na wierzch wysypać suchy groch i piec przez 10 minut. Usunąć papier i groch. Piekarnik pozostawić włączony.

2Brokuła pokroić na małe różyczki. Blanszować przez 5 minut we wrzącej, osolonej wodzie.

3W misce roztrzepać jajka z creme fraiche. Doprawić solą, pieprzem, gałką, tymiankiem i bazylią. Dodać ser i dobrze wymieszać. Brokuła ułożyć na podpieczonym cieście, polać masą jajeczną i piec przez 30 minut.

Porcja dla:

6 osób