60 min.
60 min.
160 min.
Pyszny mazurek według przepisu mojej mamy. Przygotowanie zabiera sporo energii i czasu, ale rezultat jest zniewalający! Aromatyczne i niezwykle bogate w smaku masy makowa i orzechowa na kruchym cieście.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 120 g cukru kryształu
- 120 g margaryny
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny
- 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
- 4-5 łyżek wody
- 2 szklanki maku
- 2 szklanki mleka
- 2,5 łyżki masła
- 150 g cukru pudru
- 100 g rodzynek
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny
Przygotowanie:
1Ciasto: Mąkę wysiekać z margaryną. Dodać cukier, proszek do pieczenia, żółtka i skórkę cytrynową. Ciasto szybko zagnieść, uformować kulę i wstawić na 30 minut do lodówki.
2Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Prostokątną foremkę natłuścić. Ciasto rozwałkować na szerokość i długość foremki. Piec przez 30 minut, aż do uzyskania złotego koloru. Wyjąć do ostudzenia, a następnie naponczować wodą zmieszaną z aromatem migdałowym.
3Masa makowa: Do garnka wsypać mak, zalać mlekiem i zagotować. Gotować przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Osączyć na sitku, przestudzić i przemielić 3 razy. Do przemielonego maku dodać masło i cukier i podsmażyć przez 5-6 minut, aż cukier się rozpuści. Dodać rodzynki, skórkę cytynową i wymieszać. Masę rozprowadzić na przestudzonym już cieście.
4Masa orzechowa: Mleko zagotować i sparzyć nim zmielone orzechy, zamieszać i odstawić do przestygnięcia.
5Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawać orzechy, cały czas ucierając. Gotową masę orzechową rozprowadzić na masie makowej.
6Polewa: W rondelku na małym ogniu podgrzewać wszystkie składniki, cały czas mieszając, do uzyskania gładkiej, jednolitej polewy. Nie gotować!
7Polewą udekorować mazurka, dodatkowo można obłożyć połówkami orzechów włoskich.
Porcja dla:
25 osób