Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
70 min.

Zamiast śmietanki można także użyć zwykłej kwaśnej śmietany. Polewa zyska jeszcze lepszy smak, gdy przyprawi się ją płaską łyżeczką mielonego imbiru i torebką cukru waniliowego.

Składniki:

  • 200 g chudego białego sera
  • 8 łyżek oleju
  • 8 łyżek mleka
  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • 1 torebka (16 g) cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 400 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masło do nasmarowania formy
  • 1 torebka (45 g) budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 1,5 kg rabarbaru

Przygotowanie:

1W misce biały ser zmiksować z olejem, mlekiem, jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym i solą.

2W oddzielnej misce mąkę wymieszać z proszkiem, dwie trzecie mieszaniny przesypać do masy serowej i zagnieść razem. Dodać resztę mąki i całość wyrobić na gładkie ciasto. Nasmarować masłem blachę do pieczenia i wyłożyć do niej równomiernie ciasto.

3Przygotować krem. Rozmieszać budyń w proszku z 3 łyżkami mleka. Zagotować w garnku z grubym dnem resztę mleka wraz z cukrem.

4Dodać mleko z budyniem do gorącego mleka i zagotować, stale mieszając. Zestawić z ognia natychmiast po zagotowaniu. Jajko ubić na pianę i wymieszać z gorącym budyniem. Schłodzić krem.

5Nagrzać piekarnik do 200°C.

6Umyć rabarbar i jeśli to konieczne, obrać łodygi ze skórki. Pokroić w kawałki długości 4 cm. Zmieszać śmietankę do polewy z jajkami.

7Wylać krem na ciasto i wyrównać powierzchnię. Rozłożyć kawałki rabarbaru i zalać polewą śmietankową.

8Piec ciasto przez około 30 minut. Przed podaniem można posypać grubym cukrem.

Porcja dla:

16 osób