40 min.
30 min.
70 min.
Zamiast śmietanki można także użyć zwykłej kwaśnej śmietany. Polewa zyska jeszcze lepszy smak, gdy przyprawi się ją płaską łyżeczką mielonego imbiru i torebką cukru waniliowego.
Składniki:
- 200 g chudego białego sera
- 8 łyżek oleju
- 8 łyżek mleka
- 1 jajko
- 100 g cukru
- 1 torebka (16 g) cukru waniliowego
- szczypta soli
- 400 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- masło do nasmarowania formy
- 1 torebka (45 g) budyniu waniliowego
- 500 ml mleka
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 1,5 kg rabarbaru
Przygotowanie:
1W misce biały ser zmiksować z olejem, mlekiem, jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym i solą.
2W oddzielnej misce mąkę wymieszać z proszkiem, dwie trzecie mieszaniny przesypać do masy serowej i zagnieść razem. Dodać resztę mąki i całość wyrobić na gładkie ciasto. Nasmarować masłem blachę do pieczenia i wyłożyć do niej równomiernie ciasto.
3Przygotować krem. Rozmieszać budyń w proszku z 3 łyżkami mleka. Zagotować w garnku z grubym dnem resztę mleka wraz z cukrem.
4Dodać mleko z budyniem do gorącego mleka i zagotować, stale mieszając. Zestawić z ognia natychmiast po zagotowaniu. Jajko ubić na pianę i wymieszać z gorącym budyniem. Schłodzić krem.
5Nagrzać piekarnik do 200°C.
6Umyć rabarbar i jeśli to konieczne, obrać łodygi ze skórki. Pokroić w kawałki długości 4 cm. Zmieszać śmietankę do polewy z jajkami.
7Wylać krem na ciasto i wyrównać powierzchnię. Rozłożyć kawałki rabarbaru i zalać polewą śmietankową.
8Piec ciasto przez około 30 minut. Przed podaniem można posypać grubym cukrem.
Porcja dla:
16 osób