Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Ten przepis może nas poratować, gdy niespodzianie wpadną goście na kawę. Tort wiśniowy z kruszonki wymaga niewiele pracy i smakuje wszystkim.
Składniki:
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 500 g mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 torebka (16 g) proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonej wanilii
- masło do nasmarowania formy
Przygotowanie:
1Wymieszać w misce składniki ciasta mikserem z końcówkami do wyrabiania, żeby wyglądało jak surowa kruszonka. Natłuścić formę. Nagrzać piekarnik do 220°C.
2Rozłożyć jedną trzecią ciasta na dnie formy, z połowy reszty uformować brzeg przy ściance.
3Umyć i wydrylować świeże wiśnie. Wiśnie ze słoika dobrze odsączyć.
4Rozłożyć wiśnie na cieście, przysypać resztą ciasta i płatkami migdałowymi. Piec przez 25 minut.
Porcja dla:
8 osób