Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
40 min.

Ten przepis może nas poratować, gdy niespodzianie wpadną goście na kawę. Tort wiśniowy z kruszonki wymaga niewiele pracy i smakuje wszystkim.

Składniki:

  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 torebka (16 g) proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonej wanilii
  • masło do nasmarowania formy

Przygotowanie:

1Wymieszać w misce składniki ciasta mikserem z końcówkami do wyrabiania, żeby wyglądało jak surowa kruszonka. Natłuścić formę. Nagrzać piekarnik do 220°C.

2Rozłożyć jedną trzecią ciasta na dnie formy, z połowy reszty uformować brzeg przy ściance.

3Umyć i wydrylować świeże wiśnie. Wiśnie ze słoika dobrze odsączyć.

4Rozłożyć wiśnie na cieście, przysypać resztą ciasta i płatkami migdałowymi. Piec przez 25 minut.

Porcja dla:

8 osób