Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
120 min.

Ten placek pochodzi od mojej cioci – Teresy. Składa się z dwóch warstw ciasta przełożonych masą z makiem i bakaliami.

Składniki:

  • CIASTO
  • 225 g margaryny
  • 250 g (czubata szklanka) cukru
  • 400 g (2,5 szklanki) mąki
  • 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego lub skórka z połowy cytryny
  • 6 żółtek
  • 6 białek ubitych na sztywną pianę
  • 5 łyżek mleka lub śmietany 18%

Przygotowanie:

1Przygotować masę: sparzyć mak, zalewając wrzątkiem i gotując na wolnym ogniu przez 30 minut. Odcedzić, przemleć 2 razy. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i aromatem migdałowym, a następnie dodawać do nich po łyżce maku, stale ucierając. Kiedy cały mak zostanie dodany, dodać pianę z białek i bakalie i wymieszać delikatnie całość.

2Rozgrzać piekarnik do 180°C.

3Przygotować ciasto: margarynę utrzeć z cukrem do białości, dodając po jednym żółtku. Gdy wszystko będzie dobrze połączone, dodać mąkę, skórkę z cytryny (lub aromat) i mleko lub śmietanę, i wymieszać. Na sam koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać całość. Odstawić.

4Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozłożyć na spodzie blachy o wymiarach 29×34 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć masę makową, a następnie przykryć drugą częścią ciasta.

5Piec 60 minut w nagrzanym piekarniku, aż wierzch ciasta się przyrumieni.

Porcja dla:

1 osoby