40 min.
30 min.
70 min.
Tego ciasta nie może zabraknąć na wielkanocnym stole! Kruchy mazurek z warstwą dżemu i pysznej polewy kakaowej. Można dodać swój ulubiony dżem, najważniejsze aby był gęsty.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 70 g cukru pudru
- 120 g margaryny
- 1 żółtko
- 1 białko do posmarowania ciasta
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić foremkę.
2Mąkę wysiekać z cukrem i margaryną, aż będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtko i szybko zagnieść. Odłożyć 1/3 ciasta, a resztę rozwałkować na prostokąt 15×25 cm. Przełożyć do foremki. Obrzeże ciasta posmarować białkiem. Z pozostałego ciasta ulepić wałeczek i oblepić brzegi. Ponakłuwać widelcem.
3Piec przez 20 minut na złoty kolor. Odstawić do przestudzenia.
4W rondelku roztopić masło z mlekiem, cukrem, mąką i kakao. Zagotować, cały czas mieszając.
5Na ciasto wyłożyć warstwę dżemu i polać gorącą polewą. Odstawić do zastygnięcia.
Porcja dla:
16 osób