Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
70 min.

Tego ciasta nie może zabraknąć na wielkanocnym stole! Kruchy mazurek z warstwą dżemu i pysznej polewy kakaowej. Można dodać swój ulubiony dżem, najważniejsze aby był gęsty.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 70 g cukru pudru
  • 120 g margaryny
  • 1 żółtko
  • 1 białko do posmarowania ciasta

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić foremkę.

2Mąkę wysiekać z cukrem i margaryną, aż będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtko i szybko zagnieść. Odłożyć 1/3 ciasta, a resztę rozwałkować na prostokąt 15×25 cm. Przełożyć do foremki. Obrzeże ciasta posmarować białkiem. Z pozostałego ciasta ulepić wałeczek i oblepić brzegi. Ponakłuwać widelcem.

3Piec przez 20 minut na złoty kolor. Odstawić do przestudzenia.

4W rondelku roztopić masło z mlekiem, cukrem, mąką i kakao. Zagotować, cały czas mieszając.

5Na ciasto wyłożyć warstwę dżemu i polać gorącą polewą. Odstawić do zastygnięcia.

Porcja dla:

16 osób