Czas przygotowania:
90 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
120 min.

Wykorzystując zapasy orzechów postanowiłam zrobić tort, który był drugim tego rodzaju wypiekiem jaki kiedykolwiek robiłam. Z odrobiną alkoholu i dżemem porzeczkowym dla urozmaicenia smaku. Sprawdził się po raz kolejny na urodzinach taty. Nie jest zbyt słodki, idealnie smakuje z kawą, czy kakao. Na co dzień i od święta. Szybko i smacznie.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki mleka
  • 150 g zmielonych orzechów włoskich
  • 300 g masła
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżeczki cappuccino
  • pół łyżeczki kakao

Przygotowanie:

1Biszkopt: Rozgrzać piekarnik do 180°C.

2Jajka i cukier ubić mikserem na puszystą masę. Następnie, delikatnie mieszając łyżką w jedną stronę, dodać przesiane mąki z proszkiem.

3Ciasto wylać na blachę i piec około 30 minut w temperaturze 180°C.

4Masa orzechowa: Mleko zagotować i zalać nim zmielone orzechy.

5Masło utrzeć do białości.

62 jajka ubijać na parze z cukrem pudrem około 15 minut. Następnie ściągnąć znad pary i ubijać aż do wystudzenia. Powoli, łyżka po łyżce dodawać do masła. Po połączeniu, odłożyć 3 łyżki. Na koniec, do większości wsypać orzechy.

7Masa cappuccino: Do odłożonych łyżek masy maślano-jajecznej dodać kakao i kawę rozpuszczalną oraz cappuccino. Dobrze wymieszać.

8Poncz: Wlać do szklanki ¼ czystej wódki. Zaparzyć łyżeczkę kawy rozpuszczalnej w ½ szklanki wrzącej wody. Połowę z tego wymieszać z wódką.

9Sposób złożenia ciasta: Wystudzony biszkopt przeciąć w poprzek na dwie połowy. Spód polać ponczem z wódką i posmarować dżemem porzeczkowym.

10Na to wyłożyć masę orzechową, pozostawiając trochę na wierzch tortu. Przykryć drugą połową biszkoptu i docisnąć. Wierzch polać odrobiną pozostałej zwykłej kawy. Górę wysmarować resztą masy orzechowej. Masę cappuccino wykorzystać na boki tortu. Udekorować orzechami.

Porcja dla:

1 osoby