90 min.
30 min.
120 min.
Wykorzystując zapasy orzechów postanowiłam zrobić tort, który był drugim tego rodzaju wypiekiem jaki kiedykolwiek robiłam. Z odrobiną alkoholu i dżemem porzeczkowym dla urozmaicenia smaku. Sprawdził się po raz kolejny na urodzinach taty. Nie jest zbyt słodki, idealnie smakuje z kawą, czy kakao. Na co dzień i od święta. Szybko i smacznie.
Składniki:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ szklanki mleka
- 150 g zmielonych orzechów włoskich
- 300 g masła
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżeczki cappuccino
- pół łyżeczki kakao
Przygotowanie:
1Biszkopt: Rozgrzać piekarnik do 180°C.
2Jajka i cukier ubić mikserem na puszystą masę. Następnie, delikatnie mieszając łyżką w jedną stronę, dodać przesiane mąki z proszkiem.
3Ciasto wylać na blachę i piec około 30 minut w temperaturze 180°C.
4Masa orzechowa: Mleko zagotować i zalać nim zmielone orzechy.
5Masło utrzeć do białości.
62 jajka ubijać na parze z cukrem pudrem około 15 minut. Następnie ściągnąć znad pary i ubijać aż do wystudzenia. Powoli, łyżka po łyżce dodawać do masła. Po połączeniu, odłożyć 3 łyżki. Na koniec, do większości wsypać orzechy.
7Masa cappuccino: Do odłożonych łyżek masy maślano-jajecznej dodać kakao i kawę rozpuszczalną oraz cappuccino. Dobrze wymieszać.
8Poncz: Wlać do szklanki ¼ czystej wódki. Zaparzyć łyżeczkę kawy rozpuszczalnej w ½ szklanki wrzącej wody. Połowę z tego wymieszać z wódką.
9Sposób złożenia ciasta: Wystudzony biszkopt przeciąć w poprzek na dwie połowy. Spód polać ponczem z wódką i posmarować dżemem porzeczkowym.
10Na to wyłożyć masę orzechową, pozostawiając trochę na wierzch tortu. Przykryć drugą połową biszkoptu i docisnąć. Wierzch polać odrobiną pozostałej zwykłej kawy. Górę wysmarować resztą masy orzechowej. Masę cappuccino wykorzystać na boki tortu. Udekorować orzechami.
Porcja dla:
1 osoby