60 min.
30 min.
90 min.
Cytrynowiec jest kolejnym udanym wypiekiem, którym mogę się pochwalić z czystym sumieniem. Podbił i wciąż podbija podniebienia całej rodziny. Przepis na nie jest zebrany z różnych źródeł. Połączenie kilku dało pozytywny, bardzo smaczny efekt.
Składniki:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 litra wody
- 2 budynie cytrynowe
- 1 galaretka cytrynowa
- sok wyciśnięty z dwóch cytryn
- 3/4 kostki margaryny
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
1Biszkopt: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
2Jajka i cukier ubić mikserem na puszystą masę. Następnie, mieszając delikatnie łyżką w jedną stronę, dodać przesiane mąki z proszkiem. Biszkopt wylać na blachę i piec około 30 minut w temperaturze 180°C.
3Masa: W 250 ml wody rozpuścić budynie, galaretkę i sok z cytryny. Resztę wody podgrzać. Do gorącej wody wlać płynną masę i doprowadzić do wrzenia. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
4Następnie utrzeć margarynę do białości i stopniowo dodawać zimną masę cytrynową. Dobrze wymieszać składniki i odstawić.
5Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać żelatynę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody (około 2 łyżki). Ubitą śmietanę, łyżka po łyżce, dodawać do masy cytrynowej mieszając powoli i dokładnie.
6Złożenie ciasta Całą masę cytrynową wyłożyć na biszkopt. Na masie układać obok siebie herbatniki.
7Do cukru pudru dodać odrobinę wrzątku i energicznie ucierać do rozpuszczenia. Wylać ten lukier na herbatniki. Udekorować według uznania. U mnie starta biała czekolada.
Porcja dla:
1 osoby