Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
90 min.

Cytrynowiec jest kolejnym udanym wypiekiem, którym mogę się pochwalić z czystym sumieniem. Podbił i wciąż podbija podniebienia całej rodziny. Przepis na nie jest zebrany z różnych źródeł. Połączenie kilku dało pozytywny, bardzo smaczny efekt.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 litra wody
  • 2 budynie cytrynowe
  • 1 galaretka cytrynowa
  • sok wyciśnięty z dwóch cytryn
  • 3/4 kostki margaryny
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:

1Biszkopt: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2Jajka i cukier ubić mikserem na puszystą masę. Następnie, mieszając delikatnie łyżką w jedną stronę, dodać przesiane mąki z proszkiem. Biszkopt wylać na blachę i piec około 30 minut w temperaturze 180°C.

3Masa: W 250 ml wody rozpuścić budynie, galaretkę i sok z cytryny. Resztę wody podgrzać. Do gorącej wody wlać płynną masę i doprowadzić do wrzenia. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

4Następnie utrzeć margarynę do białości i stopniowo dodawać zimną masę cytrynową. Dobrze wymieszać składniki i odstawić.

5Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać żelatynę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody (około 2 łyżki). Ubitą śmietanę, łyżka po łyżce, dodawać do masy cytrynowej mieszając powoli i dokładnie.

6Złożenie ciasta Całą masę cytrynową wyłożyć na biszkopt. Na masie układać obok siebie herbatniki.

7Do cukru pudru dodać odrobinę wrzątku i energicznie ucierać do rozpuszczenia. Wylać ten lukier na herbatniki. Udekorować według uznania. U mnie starta biała czekolada.

Porcja dla:

1 osoby