Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
90 min.

Babka ta jest pożywna i pieczona na drożdżach. Duma każdej polskiej gospodyni. Jest delikatna, bardzo lekka i o znakomitej konsystencji. Tradycyjnie babka wypiekana jest w wysokiej okrągłej formie, jednak można wykorzystać rownież do pieczenia puszki po kawie wyłożone papierem do pieczenia.

Składniki:

  • 235 ml (1 szkl.) mleka
  • 40 g (1/3 szkl.) mąki
  • 15 g aktywnych suchych drożdży
  • 3 łyżeczki cukru
  • 120 ml (1/2 szkl.) ciepłej wody (45°C)
  • 2 jajka
  • 10 żółtek

Przygotowanie:

1Podgrzać mleko w małym rondelku, aż zacznie bulgotać, a następnie zdjąć z ognia. Wsypać 1/3 szklanki mąki do dużej miski i zalać mlekiem. Ucierać, aż masa będzie gładka. Zostawić do ostygnięcia. W małej misce rozpuścić drożdże i cukier w ciepłej wodzie. Wlać do ostygniętego mleka i dobrze utrzeć. Pozostawić, żeby urosło w ciepłym miejscu, aż zacznie bulgotać.

2Wymieszać 2 jajka, żółtka jaj, masło, wanilię i skórki z cytryny z mieszanką mleka i drożdży. Dodawać po jednej szklance mąki, starannie ucierając po każdym dodaniu. Kiedy uzyskamy luźne ciasto przełożyć na lekko posypaną mąką powierzchnię i ugniatać, aż ciasto będzie gładkie, około 10 minut. Dodać rodzynki i delikatnie razem zagnieść.

3Lekko naoliwić dużą miskę. Umieścić w niej ciasto i obtoczyć w oleju. Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość, około 45 minut. Ugnieść ciasto i zostawić, żeby znów podwoiło swoją objętość, około 30 minut.

4Ugnieść ciasto i wyłożyć na powierzchnię lekko posypaną mąką. Podzielić ciasto na trzy równe części i uformować w okrągłe bochenki. Włożyć ciasto do dobrze posmarowanej masłem formy. Wypełnić ciastem 1/3 formy. Przykryć ciasto wilgotną ściereczką i zostawić, żeby urosło trzykrotnie, około 40 minut. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 190°C.

5W małej miseczce utrzeć jajka z 2 łyżkami wody. Lekko posmarować tą mieszanką wyrośnięte ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku przez 10 minut. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 165°C i piec przez 30 minut dłużej. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 135°C i piec przez kolejne 15 do 20 minut, aż do złotego koloru.

6Po wyciągnięciu z piekarnika pozostawić babki przez 5 do 10 minut w formie. Przełożyć babki bardzo delikatnie na poduszkę przykrytą ściereczką (nie na twardej powierzchni, gdyż może to spowodować, że babka opadnie lub sie przewróci na bok). Zmienić położenie babek podczas ostygania.

Porcja dla:

15 osób