Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
105 min.

Smaczne ciasto, które można upiec z różnymi owocami – brzoskwiniami, ananasami, jagodami, malinami – co kto woli. Można podawać z bitą śmietaną.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka octu lub wódki
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 opakowania (po 75 g) galaretki owocowej
  • dowolne owoce

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Foremkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.

2Białka oddzielić od żółtek. Ubijać na sztywno, stopniowo dodając cukier. Do żółtek dodać łyżkę octu (lub wódki) i energicznie wymieszać. Powstałą mieszankę powoli dodać do ubitej piany, delikatnie wymieszać.

3Do masy stopniowo (po łyżce na raz) dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem, delikatnie mieszając.

4Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec przez 25 minut. Ciepłe wyjąć z formy.

52 galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody i odstawić do przestygnięcia.

6W ciasto powtykać owoce i zalać gęstniejącą galaretką. Odstawić do całkowitego stężenia.

Porcja dla:

12 osób