20 min.
25 min.
105 min.
Smaczne ciasto, które można upiec z różnymi owocami – brzoskwiniami, ananasami, jagodami, malinami – co kto woli. Można podawać z bitą śmietaną.
Składniki:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka octu lub wódki
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 opakowania (po 75 g) galaretki owocowej
- dowolne owoce
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Foremkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
2Białka oddzielić od żółtek. Ubijać na sztywno, stopniowo dodając cukier. Do żółtek dodać łyżkę octu (lub wódki) i energicznie wymieszać. Powstałą mieszankę powoli dodać do ubitej piany, delikatnie wymieszać.
3Do masy stopniowo (po łyżce na raz) dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem, delikatnie mieszając.
4Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec przez 25 minut. Ciepłe wyjąć z formy.
52 galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody i odstawić do przestygnięcia.
6W ciasto powtykać owoce i zalać gęstniejącą galaretką. Odstawić do całkowitego stężenia.
Porcja dla:
12 osób