Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

Trochę sernik, a trochę deser serowy pieczony z dodatkiem ryżu i kaszy manny w naczyniu żaroodpornym. Jest puszysty i delikatny. Wiśnie mogą być mrożone, ale trzeba je wcześniej rozmrozić.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 250 g zmielonego twarogu
  • 3 łyżki ugotowanego ryżu
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropel aromatu
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 150 g wiśni (wydrylowanych)

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka lekko roztrzepać widelcem.

2W misce zmiksować twaróg aby był puszysty, nadal miksując dodawać ugotowany ryż, cukier, wanilię, kaszę, śmietanę i żółtka. Miksować, ale nie niezbyt długo.

3Dodać wiśnie i delikatnie wymieszać masę łyżką.

4W osobnej misce ubić białka na sztywno. Stopniowo dodawać ubite białka do masy serowej, bardzo delikatnie mieszając łyżką, aby nie stracić objętości.

5Wyłożyć masę do wysmarowanej tłuszczem blaszki – najlepiej do tortownicy. i piec w rozgrzanym piekarniku przez 30-40 minut. Wierzch powinien być lekko rumiany.

6Po 30-40 minutach wyjąć z piekarnika i całkiem ostudzić przed wyjęciem z blaszki. Łatwiej będzie wyjąć ciasto z tortownicy ze zdejmowanym brzegiem. Można udekorować wiśniami, czekoladą, dżemem lub bananami.

Porcja dla:

8 osób